У Донецьку пройшов єдиний у Європі фестиваль дитячого балету

Середа, 4 квітня 2012, 08:44
Понад дві сотні учасників віком від 7 до 17 років приїхали у Донецьк на Міжнародний форум дитячих балетних вистав «Гран Па». Це єдиний у Європі фестиваль дитячого балету. Він відбувся на сцені Донецького національного академічного театру опери і балету.
У Донецьку пройшов єдиний у Європі фестиваль дитячого балету

Балетні трупи з Норвегії, Росії, Японії, Об’єднаних Арабських Еміратів та з України зібралися в Донецьку, щоб продемонструвати власну майстерність і перейняти досвід інших. Керівники як приватних, так і державних балетних шкіл кажуть, що не лише вчать дітей танцювати, а й виховують їх.

У театрі був аншлаг, а родзинкою цьогорічного фестивалю стало те, що вперше за 9-річну історію трупи відвідали не лише Донецьк, а й інші міста області – такі, як Харцизьк, Маріуполь та інші.

Художній керівник театру та фестивалю загалом, народний артист України Вадим Писарєв заявив: «Дитяча балетна вистава у світі помирає. Завдяки, напевно, тільки хорошій постановці Майорова «Чиполліно» живе уже 30 років на сцені Большого театру. Лише костюми змінюють. А в інших театрах чи багато найменувань дитячої балетної вистави? «Малюк і Карлсон» пішов в історію. Потрібні нові вистави. Дуже мало з'являється творів. Не в грошах справа, а в ініціативі».

Вадим Писарєв додав, що кілька років тому відкрив філію власної балетної школи в Західній Україні, в Івано-Франківську. За його словами, там вона користується великою популярністю. Учні продовжують справу

У рамках фестивалю відбулися не лише виступи шкіл із Харкова, Києва, Осло, Токіо, Абу-Дабі, Санкт-Петербурга, Москви й Донецька. Семінари та майстер-класи є також важливою складовою події, адже до Донецька приїжджають і для того, щоб навчитися чомусь новому.

Одна з учениць Вадима Писарєва, у минулому донеччанка Світлана Аль-Неяді привезла до шахтарської столиці одну з власних постановок. Переїхавши до Арабських Еміратів, вона зуміла створити там власну школу балету, домогтися державної підтримки та довести глядачам арабської країни, що балет – це мистецтво, яким можна і варто займатися й захоплюватися.

«Всі дівчата тепер теж хочуть займатися балетом. Вони зрозуміли, що це красиво, що в цьому немає нічого непристойного. Моя мета – не конкретно балерин випустити з моєї школи, а щоб кожна дівчинка у повному обсязі відчула, що може дати балет на сьогодні. Все, що можливо, я намагаюся їм пояснити. На жаль, допомоги мені було чекати ні від кого. Оскільки я єдиний представник в Еміратах, який займається балетом. Тож доводилося все самій продумувати», – розповіла Світлана Аль-Неяді і додала, що зараз до неї почали звертатися й хлопці, виявляючи бажання займатися балетом.

Фестиваль дитячого балету «Гран Па» у Донецьку вважається предтечею вже дорослого й відомого у всьому світі фестивалю «Зірки світового балету», який проходить у Донецьку щоосени.

comments powered by HyperComments