Інший Донбас: Фонд культурних ініціатив "Ізоляція" перетворить мертвий донецький завод на креативний арт-майдан

Субота, 14 квітня 2012, 12:55
З 2010 року в Донецьку працює Фонд «Ізоляція. Платформа культурних ініціатив». Він розташований на околиці міста, в корпусах колишнього заводу "Ізоляція". Фондом керує Любов Михайлова, донька Івана Михайлова, який колись був директором цього підприємства.
Інший Донбас: Фонд культурних ініціатив "Ізоляція" перетворить мертвий донецький завод на креативний арт-майдан

Любов Михайлова - відомий колекціонер сучасного живопису і бізнесмен, тому фонд має відверто мистецьке спрямування та постійне фінансування. "Ізоляція" вже відзначилась виставками екоплакатів та екологічними суботниками, демонстрацією порохових картин китайського художника Цая Гоцяна та іншими акціями в стінах покинутого заводу ізоляційних матеріалів.

Новий масштабний проект - створення на колишній заводській території  креативного села, величезного арт-майдана, де кожен "селянин"  зможе шукати  джерела для  реалізації власних проектів. Минулого року Фонду пожертвували 800 тисяч гривень.

Обнародуваний перспективний план креативного села: на території заводу будуть галереї і художні майстерні, кінотеатр, парки, басейни, ресторани. Терміни реалізації цих планів необмежені. Директор фонду «Ізоляція» Павло Гуков каже, що в процесі проект може змінюватись, а в ідеалі розвиток села не повинен зупинятися ніколи. Зараз над проектом працюють два ландшафтних дизайнери з Лондона - британець і латвієць.

До кінця поточного року колишній цех шлакоблоків заплановано перетворити на головну галерею креативного села. Надалі - озеленення заводського терикону і створення парку.

Подібні проекти вже відомі в Європі:  культурний центр  "The Cable Factory" в цехах колишнього кабельного заводу фірми "Nokia" (Гельсінки, Фінляндія), "креативна фабрика" у корпусах заводу з виробництва трамваїв (Мілан, Італія) та інші.

comments powered by HyperComments