Донеччина, XXI століття: на зміну партійній літературі більшовиків прийшов однопартійний кабельний оператор "регіоналів"

Понеділок, 27 серпня 2012, 19:40
У Донецьку в центрі уваги перед виборами перебувають мітинги та конфлікти всередині партійних осередків. Тим часом в області у розпалі свої пристрасті, на які центральні ЗМІ звертають мало уваги. Так сталося і з конфліктом навколо трансляції «Капрі ТВ» в місті Курахове.
Донеччина, XXI століття: на зміну партійній літературі більшовиків прийшов однопартійний кабельний оператор "регіоналів"

У Донецьку ніхто й не чув про цей телеканал, а в області, зокрема в Красноармійську, люди дивляться його, довіряють його журналістам. Проте на початку серпня несподівано мешканців міста Курахове позбавили такої можливості. Хто і навіщо? І чому саме зараз? Ось основні питання.

Ситуація склалася дивна. Без пляшки не розібратися. Чому? Тому що на поверхні лежать технічні питання. Саме так - кабельний оператор у місті Курахове ТРК «Зеніт» вимкнув у серпні «Капрі ТВ», яке транслював для мешканців Курахового, що живуть у багатоповерхівках. Адже більшість з них вже давно підключена до кабельного телебачення і не має аналогових антен.

У приватному секторі, за словами директора телеканалу Віктора Прилепського, в Кураховому, сигнал приймають абсолютно нормально. А ось ТРК «Зеніт», яка мала би обов'язково транслювати цей канал, адже така умова є у виданій Нацкомісією з телебачення та радіомовлення ліцензії, каже, що сигнал жахливий. «У всьому винна аномальна спека. Тому ми і вимкнули цей телеканал, адже люди дзвонили і скаржилися, що зображення дуже поганої якості. А ми не можемо забезпечити хорошу, тому що це не наше обладнання погано працює», — пояснює Володимир Прутський, директор ТРК «Зеніт». Він додає, що вмикати телеканал не збирається, бо втомився боротися із поганою якістю його зображення.

Однак щоб домогтися коментаря від цієї ТРК, потрібно було витратити два довгих дні та отримати безліч стрілок. Що таке стрілки? Це коли журналіста відсилають, наче футбольний м'яч, від однієї людини до іншої. Дійшло до того, що працівники телерадіокомпанії боялися підтвердити, що це правда, що телеканал таки виключили з переліку 10-ти універсальних програм.

Універсальні або так звані соціальні програми — це ті програми, які кабельний оператор має транслювати мешканцям обов'язково та за найменшу ціну.

Винен Ахметов?

«Ми просто показуємо все об'єктивно, не працюємо на жодну з політичних партій. Не вихваляємо і не розповідаємо, як ми гарно живемо за Партії регіонів. Ось ми висвітлили проблему по місту Курахове. По тарифах за теплову енергію. Показали те, що курахівська ТЕЦ, яка надає таку послугу, дурить людей. Тут найвищий тариф у Донецькій області. А через те, керівництво міста і депутатський корпус здебільшого – це вихідці з Партії регіонів, то вони захищають не інтереси громади, а інтереси підприємства, Курхївської ТЕС, яка належить Рінату Ахметову», — зазначає директор «Капрі ТВ» та кандидат від Об'єднаної Опозиції «Батьківщина» Віктор Прилепьский.

Він упевнений, що тиск на його телеканал здійснюють саме через те, що телебачення об'єктивно подає інформацію та не прогинається під міську владу. Однак міський голова Курахового Сергій Сажко зазначає: «Про що мова? Як я можу відключити телеканал? Ми ні на кого не тиснемо. І взагалі цей Прилепський, він стверджує, що я йому забороняю виступати, а саме я йому підписував дозвіл на виступ перед людьми. Тому все це нісенітниці».

Як би там не було, а телеканал у кабельній мережі й досі не транслюють. Однак у населених пунктах, що розташовані навіть далі від Красноармійська (звідки мовить «Капрі ТВ»), ніж Курахове, люди спокійно приймають аналоговий сигнал. І навряд чи можна вважати простим збігом обставин те, що телеканал, директором якого є опозиціонер-мажоритарщик, був вимкнутий нехай і в невеличкому, 20-тисячному місті Курахове з кабельної мережі.

Незалежний експерт-інженер Ігор Федоров підтверджує це: «Якщо аналоговою антеною люди приймають телеканал, а кабельна мережа без перешкод транслює всі інші 9 обов'язкових каналів, то справа точно не в якості сигналу самого «Капрі ТВ».

Найімовірніше, місцеві регіонали навіть не отримували жодних вказівок зверху, але бажання вислужитися чи то перед Рінатом Ахметовим, про підприємство якого «Капрі ТВ» робило розслідування, чи то перед іншими вагомими регіоналами перед виборами змушує місцеву еліту шукати способів виділитися та не дати рейтингам впасти вниз перед виборами.

comments powered by HyperComments