Україна підписала угоду з «Шелл» і ТОВ «Надра Юзівська» про видобуток вуглеводнів на території Харківської та Донецької областей

Андрій Іванов  |  П'ятниця, 25 січня 2013, 13:11
Уряд України підписав угоду з «Шелл Експлорейшн енд Продакшн Юкрейн Інвестментс (ІV) Б.В.» і ТОВ «Надра Юзівська» про розподіл продукції на розвідку, розробку та видобуток вуглеводнів на Юзівській ділянці, розташованій на території Донецької та Харківської областей України.
Україна підписала угоду з «Шелл» і ТОВ «Надра Юзівська» про видобуток вуглеводнів на території Харківської та Донецької областей

Як повідомили у відділі зв’язків із громадськістю компанії «Шелл» в Україні, підписання угоди за участю Президента України Віктора Януковича, прем’єр-міністр Королевства Нідерландів Марка Рута та виконавчого директора «Шелл» Пітера Возера відбулося вчора на Всесвітньому економічному форумі у швейцарському Давосі.

Компанія «Шелл» та ТОВ «Надра Юзівська» мають по 50% часток участі кожна. «Шелл» буде оператором проекту, відповідальним за всі роботи в рамках угоди. Права та обов’язки інвесторів будуть визначені в договорі про операційну діяльність, котрий буде підписаний після підписання угоди про розподіл продукції (УРП).

УРП підписана на строк 50 років. Початковий етап геологічного вивчення передбачає отримання двохвимірних та трьохвимірних сейсмічних даних та буріння 15 свердловин на Юзівській ділянці. Вважається, що це дозволить провести ефективну розвідку та оцінку існуючих покладів вуглеводнів, зокрема, оцінку потенціалу природного газу в ущільнених пісковиках Юзівської ділянки.

У «Шелл» запевнили, що Юзівський проект буде реалізований у відповідності до міжнародних стандартів охорони навколишнього середовища та соціальної відповідальності. Для цього «Шелл» проведе комплексну оцінку потенційного впливу проекту на екологічне та соціальне середовище, а також на здоров’я населення до початку проведення робіт.

У рамках проекту передбачена реалізація соціальних програм, а також програм покращення місцевої інфраструктури, що необхідна не лише для реалізації проекту, а й має ширше соціальне значення, як, наприклад, ремонт доріг та модернізація очисних споруд.

Крім того, «Шелл» підтримає створення Українського інституту нетрадиційного газу, який буде займатися аналізом, розробкою, економічним обґрунтуванням та впровадженням технологій, а також вивченням екологічних та соціальних аспектів видобутку нетрадиційного газу в Україні.

Директор ТОВ «Надра Юзівська» Сергій Головін наголосив, що в разі успіху Юзівський проект дозволить Україні значно збільшити видобуток власних енергоресурсів, що, в свою чергу, матиме позитивний вплив на економічний розвиток України. «Наші знання у поєднанні з технологіями та фінансовими можливостями компанії «Шелл» дозволять сповна реалізувати потенціал цього проекту», - зазначив він.

За словами віце-президента «Шелл» в Україні Грехема Тайлі, в разі успіху цей проект може принести значні інвестиції, нові робочі місця та дасть імпульс розвитку низки суміжних сфер промисловості в Україні.

«Підписання УРП по Юзівській ділянці – це важливий крок на шляху до розкриття вуглеводневого потенціалу України, особливо природного газу. «Шелл» рада стати партнером України в реалізації цього проекту з розробки газу ущільнених пісковиків», - сказав він.

Довідка. У травні 2012 року компанія «Шелл» була оголошена переможцем конкурсу на право укладення УРП по Юзівській ділянці. Ділянка розташована на території Донецької та Харківської областей та займає близько 7800 км2. Угода передбачає поетапну розвідку, розробку та видобуток вуглеводнів. Вважається, що ця територія має суттєвий потенціал наявності природного газу в ущільнених пісковиках.


comments powered by HyperComments