Депутати пропонують відзначити ювілей засновника Донецька, іноземного інвестора ХІХ століття Джона Юза

Неділя, 3 лютого 2013, 21:00
Народні депутати України - Микола Томенко, Олександр Бригинець, Сергій Міщенко та Арсен Аваков зареєстрували у Верховній Раді проект постанови «Про відзначення 200-річчя з дня народження Джона Джеймса Юза» (реєстр. № 2129). Джон Юз увійшов в історію України як засновник першої шахти та металургійного заводу в Україні, навколо яких виникло місто Юзівка (сучасний Донецьк).
Депутати пропонують відзначити ювілей засновника Донецька, іноземного інвестора ХІХ століття Джона  Юза

Для відзначення на державному рівні 200-річчя з дня народження засновника Донецька Джона Джеймса Юза (John James Hughes) народні депутати пропонують створити відповідний організаційний комітет, розробити та затвердити план необхідних заходів, забезпечити висвітлення творчого спадку митця в засобах масової інформації, відреставрувати будинок Джона Джеймса Юза у місті Донецьк та організувати музей у його приміщенні.

Довідка

Джон Джеймс Юз (1814 – 1889) — британський (валлійський) гірничий інженер родом із Південного Уельсу. У 1870 році поїхав до Російській Імперії для організації виробництва металу. У 1869 році Юз став засновником першого металургійного заводу  на території України. Завод працював за повним металургійним циклом, тут вперше в Російській Імперії було запущено 8 коксових печей, освоєне гаряче дуття. Особисто Юз (який, між іншим, не мав освіти і заледве міг читати, але був справжнім самородком у бізнесі і техніці) опікувався в новому місті створенням лікарні, шкіл, пожежної охорони, лазень і чайних для робітників. 

Будинок Юзів

Першим будинком, де жив Юз, була мазана хата, крита соломою, у маєтку поміщиці Смолянинової.

Будинок Юзів (м. Донецьк, вул. Клінічна, 15) — це будинок, побудований в Юзівці для сім'ї Джона Юза. Це другий за рахунком будинок Джона Юза в Юзівці.

Так виглядав будинок Дж.Юза в 1900 р., частина його ще зберіглась

Фундамент будинку був закладений восени 1873 року. Влітку 1874 було побудовано одноповерховий будинок на 8 кімнат за 1,5 км на північний захід від юзівського металургійного заводу. Фасад було виконано з червоної цегли. Дах бух вкритий залізом. За будинком знаходилися господарські будівлі: кухня, флігель для прислуги, льох, сарай для вугілля і дров, стайня, псарня. Також за будинком був закладений великий сад. Садиба Юзів була огороджена парканом з дикого пісковику. У паркані були дерев'яні ворота, які були обрамлені прямокутною аркою з цегли. Перед фасадом будинку були розбиті клумби з квітами і прокладені доріжки з каменю. Від металургійного заводу в будинок були проведені водопровід та електрика.
 

comments powered by HyperComments