На Донеччині провели конкурс імені видатного земляка, правозахисника Олекси Тихого

П'ятниця, 22 лютого 2013, 14:31
Фінал обласного конкурсу дослідницьких робіт пам'яті Олекси Тихого відбувся в Краматорську 21 лютого в приміщенні Краматорського художнього музею. Школярі із Донецька, Краматорська, Костянтинівки, Слов'янська, Дружківки ділилися своїми дослідженнями та фактами з життя одного із засновників Української Гельсінкської групи.
На Донеччині провели конкурс імені видатного земляка, правозахисника Олекси Тихого

Олексій Іванович Тихий народився 1927 року на хуторі Іжевка біля Дружківки. По закінченні Московського держуніверситету працював викладачем у школах Донецької області.

У 1957 році був заарештований і засуджений за антирадянську діяльність на 7 років позбавлення волі і 5 років позбавлення громадянських прав. Приводом для засудження послужили лист до Верховної Ради УРСР та стаття в газету, в яких Тихий засуджував введення радянських військ в Угорщину та критикував радянську виборчу систему.

У 1976 році разом з десятьма членами-засновниками підписав Меморандум Української Гельсінкської групи (Української громадської групи сприяння виконанню Гельсінкських угод), яка виступила на захист прав людини в Україні.

У 1977 році рішенням суду, який проходив в Дружківці, засуджений на 10 років позбавлення волі і 5 років заслання з відбуванням покарання в колонії особливого режиму. Суд визнав Тихого «особливо небезпечним рецидивістом». Покарання відбував у таборах Мордовії та Пермській області. Помер у тюремній лікарні 6 травня 1984 року.

19 листопада 1989 було перепоховано на Байковому кладовищі в Києві.

На виставці в Краматорському художньому музеї представлений триптих "Дума про Олексу" (художник Віктор Півень), а також вишиті роботи Ганни Бабич (м. Дружківка) і Наталії Озімовой (м. Слов'янськ).

comments powered by HyperComments