Картини воском «Медова ілюзія»: художниця малює праскою по картону

Ніна Жаровська  |  Субота, 20 липня 2013, 10:18
Мешканка Луганської області Ірина Зіник малює пейзажі та квіти восковою крейдою, замість пензлика воскові «фарби» жінка наносить звичайною праскою. Зараз авторка привезла свої картини до Харкова. Малювати воском (ця техніка називається «енкаустика») Ірина навчилась сама, без спеціальної художньої освіти чи курсів. Виставку воскових картин «Медова ілюзія» можна до 3 серпня побачити у харківській галереї «Мистецтво Слобожанщини» (Держпром, 4-й під., 1-й пов.).
Картини воском «Медова ілюзія»: художниця малює праскою по картону

Понад десять років тому пані Ірина побачила картину, намальовану воском, у квартирі своїх друзів. Виявилося, що дітей друзів вчили малювати у техніці енкаустики в дитячому таборі гості з Америки. Зіник прийшла додому і спробувала розтоплений віск нанести на папір.

Сюжети своїх картин художниця ніколи не копіює з дійсності. Коли вона наносить «фарби» на папір, уявляє собі, на що може бути схожа та чи інша лінія. І виходять з-під її праски дерева, квіти, космічні простори. Пейзажі Ірина може намалювати лише за допомогою двох кольорів крейди. Проте вона ніколи не робить попередніх ескізів олівцем.

Відвідувачі виставки воскових картин задають питання художниці: «Невже, взагалі без пензлика можна обійтись?» «А якою праскою ви малюєте?» «Якої температури має бути праска?»

Технологія створення шедеврів насправді дуже проста, каже Ірина Зіник: «Береш аркуш крейдованого картону, праску без дірочок та воскову крейду. Розтоплюєш на прасці та наносиш на папір. Не прасуєш, а саме наносиш. Підошвою праски, ребром, носиком, можна капати віск. Праска має бути мінімально розігріта».

Художниця любить експериментувати у малюванні. Використовує різноманітні губки, серветки чи палички для створення візерунків. Замість картону Ірина почала використовувати дерево, а вже скоро почне власноруч виготовляти кольорові фарби з воску.

На сьогодні роботи майстрині є в приватних колекціях у 30 містах України, а деякі «переїхали» до Америки та Франції.

Після Харкова, швидше за все, картини поїдуть до Луганська та Севастополя, розказала їх авторка. Художниця Ірина Зіник обіцяє проводити майстер-класи для усіх бажаючих в містах, де проводитимуться її виставки.

 

 

 

comments powered by HyperComments