Донецькі будівельники «кинули» західняків. Якщо влада не втрутиться в конфлікт, останні погрожують заблокувати аеропорт

Катерина Поліщук  |  Понеділок, 5 серпня 2013, 14:24
Львівські та івано-франківські підприємства, які постачали будматеріали на спорудження нового львівського аеропорту та злітної смуги, звернулись до Президента, Прем'єр-міністра, Верховної Ради України та голови Львівської ОДА з вимогою вплинути на ТОВ «Донецька будівельна компанія», щоб та негайно віддала їм борги. Як ні, то через місяць вони пікетуватимуть аеропорт.
Донецькі будівельники «кинули» західняків. Якщо влада не втрутиться в конфлікт, останні погрожують заблокувати аеропорт

«Нас кинули! Ми «залізли» в кредити, щоб за власні обігові кошти купити і привезти будматеріали і, таким чином, вчасно збудувати аеропорт до Євро-2012. Натомість вже півтора року чекаємо на свої гроші. Отримуємо лише відписки! - обурюється один з підприємців Роман Демчина

Загалом ТОВ «Донецька будівельна компанія» винна вісьмом  підприємствам 5 млн грн. В середньому фірма боргує від 500 тисяч грн. до 1,5 млн грн. кожному. Однак, за словами Івана Боднара, представника ТОВ «Прикарпатбудтранс», скоро підніметься хвиля невдоволення дрібних підрядників, яким боргують 50-100 тис. грн.

«Вони бояться щось казати, адже не вірять, що їм ці гроші віддадуть. Воліють чекати. Я ж чекати не можу. Моя фірма на межі банкрутства! Тільки цього року я заплатив 500 тис грн. відсотків по кредиту. Тобто, з півтора мільйона гривень, які мені мали віддати ще торік, я втратив третину! Від мене пішли провідні фахівці, яких я збирав роками, оскільки я не міг їм платити зарплату. Я не можу взяти нових замовлень – нема ким працювати!»- розпачає Іван Боднар.

Він вже подав позов до Господарського суду м. Донецьк на ТОВ «Донецька будівельна компанія» з вимогою повернути кошти. Щоправда,  підприємець більше сподівається на вплив влади ніж на судочинство. А щоб влада сприйняла їхні вимоги серйозно, підприємці погрожують пікетувати львівський аеропорт.

«Якщо через місяць ми не отримаємо свої гроші, то почнемо активні дії в аеропорту!» - каже Іван Боднар. Про що саме йдеться, підприємець не уточнив. Сказав: «Буде сюрприз». Однак зважаючи, що йдеться про підприємства, що володіють великою кількістю вантажівок  –  здогадатись про що йдеться  не важко.

Нагадаємо, будівництво нового терміналу Львівського міжнародного аеропорту ім. Данила Галицького та реконструкція злітної смуги обійшлось у більше 4,6 млрд.  грн. Генеральним підрядником з будівництва злітної смуги було ТОВ «Дорожнє будівництво «Альтком», що входить до «Фінансово-промислової групи Альтком». Одним із субпідрядників було ТОВ «Донецька будівельна компанія», яке власне і боргує місцевим підприємцям.

Власниками "Альткому" називають донецьких бізнесменів Олександра Тисленка та Сергія Павлічева. Неофіційно "Альтком" приписують до сфери впливу колишнього віце-прем’єр-міністра з питань Євро-2012 Бориса Колеснікова. З моменту його призначення на високу посаду кількість державних замовлень для "Альткому" зросла в декілька разів. За останні п’ять років фірма отримала підрядів на загальну суму 13,10 млрд. грн.

comments powered by HyperComments