Вибуховий сценарій кінофестивалю Docudays UA. Фільмам про права людини постійно бракує електрики, але вистачає мінувань

Олекса Олич  |  Вівторок, 29 жовтня 2013, 01:01
В березні 2013 року на Міжнародному фестивалі з прав людини Docudays UA в Києві відбулася світова прем'єра документального фільму-альманаху «Відкритий доступ». Події, зображені в альманасі, розгортаються після набрання чинності Законом України «Про доступ до публічної інформації». Це - хроніки становлення громадянського суспільства, а також історії з життя самих героїв.
Вибуховий сценарій кінофестивалю Docudays UA. Фільмам про права людини постійно бракує електрики, але вистачає мінувань

Вони живуть в різних регіонах України, їх цінності та переконання відрізняються, вони не знайомі один з одним, єдине, що їх об'єднує - активна громадянська позиція. Фільм - альманах складається з 5 новел: «Межигір'я», «Афганець», «Школа», «Будинок з химерами», «У кутку».  Зрозуміло, що його поява не викликала ентузіазму у вищих державних мужів, відповідно – і у їхніх підлеглих, чиновників різноманітного калібру.

«Відкритий доступ» вже продемонстрували в 20-ти містах України. В деяких покази намагалися зірвати невідомі зловмисники (звісно, міліція встановити їхні особи не змогла). Так було в Києві, Феодосії. В Одесі спочатку надали приміщення, проте згодом відмовили, аргументуючи тим, що фільми про політику. У Броварах місцева влада перешкоджали показу «з метою збереження громадського спокою», і навіть почала ремонтні роботи в парку, в якому відбувався захід. У Миколаєві показ намагалися зірвати двічі, зокрема, співробітники МНС заборонили проведення заходу через нібито несправність електрощитової. На показі в Донецьку і Севастополі відключили світло. В Черкасах також зникло світло, а коли організатори підключили генератор і продовжили захід, приїхали представники МВС, пожежники і сапери, які заявили, що в приміщенні закладена вибухівка. В Сімферополі під двері приміщення кинули димову шашку.

Нарешті альманах привезли і на Львівщину, вирішивши продемонструвати у відомому курортному центрі (чи, як його називають ще – курортополісі) – місті Трускавці. Організатори, мабуть, керувалися тими міркуваннями, що серед відпочиваючих багато представників інших регіонів України, отож, розраховували на ширший розголос стосовно свого творчого доробку. Було сподівання, що хоч би на Львівщині влада утримується від дрібних бешкетів з метою зриву показу. І помилися.

Напередодні показу до місцевого відділення електромережі надійшов наказ про термінову заміну певних приладів, що спричинило перебої в електропостачанні. За 5 хвилин до початку в приміщенні «Народного дому» світло зникло. Загартовані попередніми випробуваннями, організатори скористалися генератором і навіть встигли показати першу новелу про «Межигір’я». Цього витримати не залізні нерви представників МВС не змогли. До зали особисто увірвався начальник міської міліції підполковник Малиш. І трагічним тоном поінформував, що приміщення заміноване, попросивши присутніх залишити будівлю. Присутні, зрозуміло, додивитися альманах не змогли. Зате відгуки про самовідданість  трускавецької міліції при виконанні побажань начальства та її дещо обмежену фантазію рознеслася з допомогою численних відпочиваючих далеко за межі Львівщини.

30 жовтня презентація та обговорення альманаху пройде в Сумах в Будинку профспілок, де також розташовується обласна організація Партії регіонів. Можливо, там проявлять більш творчий підхід, ніж працівники МВС з Черкас і Трускавця, тобто не колупатимуться в електриці або волатимуть «заміновано!». Наче школярі, прагнучи зірвати контрольну роботу.

 

 

 

comments powered by HyperComments