"Летючий Голландець" з Донбасу пливе по Шевченківську премію

Субота, 16 листопада 2013, 16:24
Постановка опери "Летючий Голландець", приурочена до 200-річчя від дня народження її автора – композитора Ріхарда Вагнера (22.05.1813 - 13.02. 1883). Це масштабний українсько-німецький культурний проект, у якому працюють постановники та виконавці з України, Німеччини, Австрії, Росії. Режисер-постановник – Мара Курочка (Німеччина). Вперше твір Вагнера в оперному театрі України виконується за оригінальною партитурою німецькою мовою.
"Летючий Голландець" з Донбасу пливе по Шевченківську премію

"Летючого Голландця" у постановці "Донбас Опери" номіновано на Шевченківську премію. За майже рік від прем'єри відбулося 14 вистав - усі з аншлагом. Колектив гастролював у Києві, Львові, Одесі, а 9 листопада "Голландець" повернувся додому. Квитки на цей спектакль були розкуплені за 10 днів до вистави.

"Просто так у театр нікого не заженеш, - вважає директор Донецького оперного театру Василь Рябенький. - Щоб було цікаво, на вистави запрошуємо європейських режисерів, художників. Але вважаю, що ми повинні йти по класичному шляху. Не тільки музичний матеріал, але й сценографія, режисура. У Європі дуже мало таких спектаклів лишилося. Те, як вони роблять, нам не те що незрозуміло, але викликає протест. Часто людина про те, не розуміє, каже: "Ой, як це добре". Але воно не зачіпає нічим. Перед Марою Курочкою, режисером "Летючого Голландця", я ще в першу зустріч поставив завдання: щоб вона зробила таку виставу, яка буде зрозуміла нашому глядачу. Театр - це видовище. Мара класно впоралася. Додала модерну, але не викликала непорозуміння".

Головний спонсор проекту - відома українська компанія СКМ, яку завжди пов'язують з Рінатом Ахметовим. Допомогу також надали посольство Німеччини в Україні, німецький культурний центр "Гете-інститут". Також для постановки залучені власні кошти "Донбас Опери".

comments powered by HyperComments