Реальний крок до двомовності Сходу: Донеччани зможуть вивчати українську мову безкоштовно

Середа, 20 листопада 2013, 00:34
З ініціативи Всеукраїнського комітету захисту української мови на Донецьк поширився проект «Безкоштовні курси української мови – Навчи друга розмовляти українською». Перше заняття має відбутись якраз у середу, 20 листопада, за адресою бульвар Шкільний, 15. Записатись на курси в Донецьку можна за телефоном (050) 923-97-45.
Реальний крок до двомовності Сходу: Донеччани зможуть вивчати українську мову безкоштовно

«Основне завдання курсів – допомогти слухачам подолати психологічний бар’єр і заговорити українською, –  розповідає ініціатор проекту Олександр Доній. – Важливо показати людині, що не потрібно соромитися, якщо розмовляєш з помилками – головне практикуватися», – говорить він.

Координує  курси в Донецьку громадський активіст Юрій Гулей, який зауважив, що охочих вивчати українську мову у Донецьку багато і це люди різного віку та соціального статусу. «Минулого року наші курси працювали точково в декількох містах, цього – ми вирішили зробити проект загальнонаціональним і почали утілювати це через соціальні мережі. Найближчим часом з’являться курси ще в 3 містах. Донецький координатор Юрій Гулей сам нас знайшов”, – розповіла один з організаторів Анастасія Розлуцька.

На сьогодні у місті створюється 2 групи слухачів. Заняття відбуватимуться один раз на тиждень (дві академічні години). Курси розраховані на 36 годин і завершаться в квітні-травні 2014 року.

У Донецьку на мовні курси записалися різні люди: африканський студент-медик, який доки насилу говорить російською та знає лише одне українське слово «кохання», 62-річна жінка, яка розповіла, що її утискували та навіть виганяли з роботи через те, що намагалася говорити на державній мові.

Викладати на курсах зголосилися українські філологи Олена Демченко, Галина Лукаш та Ірина Шингоф.

Проведення курсів має на меті налагодження контактів між людьми, які вивчають українську мову, літературу, культуру; популяризацію української мови, літератури й культури; розвиток професійних зв’язків та гуманітарних контактів між викладачами і науковцями та іншими фахівцями, які досліджують проблеми української мови, літератури, культури; створення єдиного інформаційного простору для фахівців, що пов’язані з вивченням, викладанням та популяризацією української мови, літератури та культури.

Проект реалізовується на волонтерських засадах. До нього вже долучились 14 міст.

comments powered by HyperComments