Євген Шаповалов розповів, що діється на Донбасі

Юлія Гуш  |  Четвер, 15 травня 2014, 14:49
14 травня в незалежному культурному центрі Indie пройшла прес-конференція за участі Євгена Шаповалова, голови товариства імені О. Тихого. Під час зустрічі він розповів про ситуацію, яка на даний час склалася на Донбасі.
Євген Шаповалов розповів, що діється на Донбасі

Самому Шаповалову довелося покинути Донеччину разом зі своєю родиною. Жити там стало просто небезпечно. В його будинок невідомі кидали коктейлі Молотова. Міліція цей випадок розглянула як «дрібне хуліганство». Іншого разу будинок обстріляли. Зловмисники забралися всередину, явно шукаючи самого Шаповалова. Та той момент нікого не було вдома. Тому вони обійшлися крадіжкою ноутбука, горілки та харчів.

«Те, що ви чули по телевізору – це можливо, десята або п’ятдесята частина того, що відбувається. Там зараз страшно. В Констянтиновці та Дружковці ввели комендантську голину. Ти зобов’язаний зупинитися (перед блок-постом), пред’явити паспорт і харчі. Якщо в тебе цього нема, тебе просто відшмагають. Я цих людей знаю. На нашому пості розстріляли священика Павла. Ми з ним дружили. Це миротворець. Він і мухи не образив би. А зараз кажуть, що він їхав туди з автоматом. Цього не може бути».

Євген Шаповалов розповів, що після того, як все трапилось, він для багатьох став бандерівцем. «Я не бачив жодного бандерівця чи члена Правого сектору. І не знаю жодної людини, яка б їх бачила. Але люди бояться. Вигідно говорити, що ти проти ПС. Тебе не тонуть сепаратисти».  

Шаповалов стверджував, що Донбас потрібно зрозуміти. Його мешканці живуть в бідності. Регіоном вже багато років правлять олігархи, які мають їх за рабів. Шахтарі змушені працювати в жахливих умовах: «Не так посміхнувся начальнику – і ти вже на дальній точці. Не те сказав – тебе розрахували і ти приречений на голодну смерть. А ті, хто стояв рядом, від тебе відсахнулися».

За словами Євгена Шаповалова, серед сепаратистів можна побачити російських спецназівців, місцевих проросійських активістів і тих, хто продався за 200-400 гривень. До них примкнули наркомани, яких, за свідченнями Шаповалова, на Донбасі є чимало. Він стверджує, що за все це платить Віктор Янукович.

«Десь півмільярда гривень на них витрачає. Зараз, можливо, менше. Як ви думаєте, чеченців та російський спецназ хто оплачує? Путін ж не покійник, він за це гроші давати не буде». Шаповалов також заявив, що Харків може бути наступним: в нас половина населення за Україну, інша – за Росію. 

comments powered by HyperComments