Терористи погодились на обмін загиблими. Шестеро "айдарівців" залишились у полоні

Ніна Жаровська  |  Вівторок, 9 вересня 2014, 17:49
Російські спецназівці влаштували засідку військовим із батальйону "Айдар" та десантникам у день оголошення перемир'я. Тіла сорока загиблих терористи віддали лише через чотири дні після трагедії. На обмін погодились лише після того, як українські військові ліквідували їхнього снайпера. На його тілі було чимало нацистських татуювань.
Терористи погодились на обмін загиблими. Шестеро "айдарівців" залишились у полоні

У день оголошення перемир'я, 5 вересня, дві групи бійців добровольчого батальйону "Айдар" та десантників із 80-ої аеромобільної бригади поблизу міста Щастя Луганської області обстріляли терористи. Одна з груп, як розповів комбат "Айдару" Сергій Мельничук, потрапила в засідку терористів перед перемир'ям, а друга - вже коли за мінськими домовленостями обидві сторони мали скласти зброю. 

"Вони повертались, залишали позиції. За злочинним наказом одного із командирів. Через що ми втратили 17 кілометрів по глибині фронту (до Металіста)", - розповів комбат у телефонній розмові з кореспондентом "Справжньої Варти".

Добровольцеві із однієї групи вдалося врятуватись. Він розповів, що обстрілювали російські спецназівці, обстріл вівся підло - із танка з українським прапором.

Три дні поспіль терористи відмовлялись вести переговори і продовжували вести обстріли в бік українських військових. В неділю, 7 вересня, вони поранили десятьох бійців. На мосту на в'їзді в місто Щастя - це останній блокпост українських силовиків, стріляв снайпер терористів. Його вистежили і ліквідували військові. На тілі були "нацистські татуювання", стверджують українські військові. 

Наступного дня, 8 вересня, вволонтерові-медику Тетяні вдалося домовитись із терористами про початок переговорів. До блокпосту терористі жінка йшла пішки майже дві години. Час від часу терористи вели обстріл.

Про переговори комбат Сергій Мельничук розповідає небагато.

"Спочатку вийшла одна з наших сослуживців. Дійшла пішки до їхнього блокпоста. Були перемовини. Потім приїхала машина наша з білим прапором. Домовилися що буде розмін. Тільки вони сказали, що розмін буде тільки на ту людину… Напередодні ми їхнього снайпера дуже серйозного застрілили. І вони сказали, що міняють одного снайпера на 35 наших. От і був розмін. Ми привезли їхнього снайпера з усім, що біля нього було, а вони від дали нам 35 наших", - розповів чоловік. 

Ще п'ятеро загиблих, тіла яких повернули терористи, - львівські десантники. 

Наразі відомо, що терористи також тримають декількох живих полонених. 

"Полонені  остались, будемо полонених розмінювати. В одному місті чотири, в другому – два", - каже Мельничук. 

 

 

comments powered by HyperComments