Підступна війна: терористи стріляли з танка під українським прапором

Ніна Жаровська  |  Четвер, 11 вересня 2014, 18:44
Дві групи бійців батальйону "Айдар" в Луганській області натрапили на засідку в день оголошення перемир'я. Двоє з майже півсотні військових врятувались. Вони розповіли, що сталося насправді.
Підступна війна: терористи стріляли з танка під українським прапором
Близько сорока бійців загинули 5 вересня. Розповісти подробиці бою у батальйоні "Айдар" до передачі тіл загиблих відмовлялись. За сорок тіл терористи призначили ціну - труп снайпера, який працював на боці самопроголошеної "ЛНР", на ньому були численні нацистські наколки.
 
Сьогодні "айдарівці" опублікували розповідь очевидців трагедії.
 
"Групі Термінатора батальйону «АЙДАР» була поставлена ​​задача висунутися на блок-пост в в районі повороту на Стукалова Балку траси м.Щастя - пос.Металліст і дочекатися там танкістів і десантників. Одночасно з підходом танків і БТР-ів десанту почався артобстріл з боку Луганська, який просували 1,5 години. Термінатор наказав вивести машину і відігнати на 500 метрів в лісосмугу («зеленку»). 
 
Група Термінатора і група Грізлі, що повернулася з Стукалова балки, занурилися у вантажівку, що виїжджав в сторону м.Щастя. У машині було 12 осіб першої групи і одинадцять бійців- другий. 
Проїхавши поворот на Кольорові піски, через 1-1,5 км вони під'їхали до блок-посту, на якому майорів український прапор. Термінатор, як командир групи, вийшов з машини і підійшов до постового. На питання постового: «Хто такі?» Відповів «Ми - Айдар». «Айдар!» - Крикнув постової і одночасно весь блок-пост відкрив вогонь по машині наших бійців. Інші бійці стали вискакувати з вантажівки. Кузов вибухнув і спалахнув через простреленого бензобака і детонуючих боєприпасів. Багато бійців було поранено і отримали опіки. Вони йшли в «зеленку» і поле соняшників. Позаду лунали поодинокі постріли - звуки зачистки, очевидно, що знаходилися на блок-пості добивали поранених.
 
Один з наших поранених бійців дістався до бійців 80-ї бригади, колоною йшли з Металіста, і розповів їм про все це. 
Десантники рвонули на допомогу айдаровцам, влетіли на блок-пост, вступили в бій. Бійці 80-ки підбили танк і БТР противника, зруйнували споруди блок-поста, проїхавши по ньому, і пройшли далі, в напрямку міста .Щастя... 
 
Через 2 години починалося оголошене перемир'я.
 
Три дні представники нашого батальйону вели переговори про видачу нам полонених і тіл загиблих бійців. Саме тому ми не давали ніякої інформації на сторінці, щоб не нашкодити нашим живим і мертвим. 
 
Однією з тих, хто домовлявся про обмін, була медпрацівник батальйону Борисенко Тетяна Григорівна (мама Таня). Бойовики виставили умовою обміну повернення тіла їх загиблого, якого вони називали майором. Це було зроблено". 
 
Тіло снайпера, який працював на терористів
 
"Кілька разів вони змінювали умови обміну. Тільки вранці 8 вересня наших бійців допустили забрати тіла загиблих, але відмовившись віддавати полонених. Маму Таню і священика, також прийшов до терористів як парламентера від батальйону, вони обіцяли передати лише представникам Червоного Хреста або ОБСЄ. Однак, ні ввечері 8-го вересня, ні в наступні дні цього так і не відбулося. За наявною у нас інформацією вони були вивезені в Луганськ. 
 
Тіла наших загиблих бійців були передані нам в жахливому стані і до цих пір проходять процедуру впізнання. Що їздили за ними бійці батальйону розповіли, що багато тіл лежали в лісосмузі або на траві, але зі слідами обгорання навколо, у декількох тіл були розпороті животи. Мабуть, вогнем ці нелюди намагалися приховати сліди глумління над полеглими. На місці бою і блок-поста нашими бійцями були зібрані абсолютно всі знайдені останки.
 
Судово-медична експертиза встановила, що були привезені останки 33 осіб. Враховуючи, що в цьому бою брало участь кілька десятків бійців 80-ї бригади і більше 20 бійців батальйону "Айдар", ми віримо, що якась кількість бійців живі, пішли в «зеленку» або були захоплені в полон. 
Два наших бійця - Олексій Бегеда і Дмитро Грозовский - були поранені і добиралися до своїх різними шляхами. Зараз вони обидва в госпіталях. 
 
З бійців «Айдар» на сьогодні упізнано як загиблі: 
1) Атаманчук Андрій Вікторович (Отаман), 1979 р.н 
2) Богуш Андрій Васильович, 1977 р.н. 
3) Вишневський Олег Анатолійович (Вишня), 1978 р.н, 
4) Коломієць Федір Федорович, 1981 р.н., 
5) Юркевич Андрій Михайлович (Грізлі), 1982 р.н. 
 
І про тих, хто саме воює проти нас. 
Перші фото наших убитих товаришів ми побачили на сторінці Олексія Мильчакова в «В контакті» (позначений там як Alexey Yuryevich). Він став відомий всій Росії в 2012 році як неофашист і живодер. Серед терористів-найманців були чеченські бойовики". 
comments powered by HyperComments