Старий друг краще нових двох. Названі фаворити виборів на округах у Донецьку

Середа, 22 жовтня 2014, 15:01
Передвиборна гонка ввійшла в саму «гарячу» фазу. І якщо зовсім недавно з сотень тисяч моніторів не зникала карта бойових дій на Донбасі, то зараз у всіх перед очима політичні баталії. І тут бої йдуть теж аж ніяк не на жарт, адже ціна питання – Донбас.
Старий друг краще нових двох. Названі фаворити виборів на округах у Донецьку
Дані постійно оновлюються, однак, судячи із заяв голови українського Центрвиборчкому, можна стверджувати, що в Донецькій області 26 жовтня вибори відбудуться лише в дев'яти з 21 виборчого округу, ще три – під питанням.

Соціологичне бюро «Чесний вибор» спільно з волонтерами громадської організації «Справжня Варта» провели дослідження громадської думки в округах з найбільш цікавими «дуелями» регіону. 800 респондентів відповіли на запитання «За кого б ви віддали свій голос, якби вибори відбулися сьогодні». Забігаючи вперед, скажемо, що результати підтвердили відоме прислів'я: старий друг краще нових двох. Але про все по порядку.

Так, поточну ситуацію в 49-му виборчому окрузі і дуеллю-то назвати складно: після того, як кандидат з народу Анатолій Селіванов за станом здоров'я зняв кандидатуру, вибір став гранично прозорим. Народному депутату останніх двох скликань Денису Омеляновичу, якого добре знають в окрузі по реальних справах, протистоїть Дмитро Грицун - самовисуванець, якого вперто пов'язують з одіозною особистістю дніпропетровського губернатора Коломойського. У підсумку думки респондентів розділилися в пропорції 36% (Омелянович) до 0,17% голосів (Грицун).

В окрузі №50 намічається протистояння між двома відомими фігурами - президентом шахтоуправління «Покровське», Героєм України Леонідом Байсаровим і президентом луганського футбольного клубу «Зоря» Євгеном Геллером. В очах респондентів беззмінний керівник об'єднання, яке видобуває понад 8 мільйонів тонн «чорного золота», вщент розбиває футбольного функціонера з непристойним рахунком 23% на 0,25%.

52-й округ - це боротьба між колишнім помічником екс-губернатора Тарути Романом Свитаном і меценатом обдарованих дітей Ігорем Шкірею. Показово, що Свитану не допомогло набрати симпатій респондентів навіть перебування в полоні у відомого «Біса» - 0,11% - 24% на користь Шкірі.

І, нарешті, 59-й округ, де мер Курахове Сергій Сажко (до речі сказати, побував в руках невідомих у липні цього року і благополучно повернувся додому) зіткнувся з 33-річним представником «Правого сектора» Валентином Манько. Переважна більшість респондентів - 24% - виявилася на боці міського голови, при цьому «правосекторальный» кандидат набрав більш ніж скромні 0,56% голосів.

Зрозуміло, що це тільки опитування. Однак тенденцію він показує цілком чітку: жителі округу віддають перевагу добре відомим за реальними справами кандидатів. Все це говорить про те, що люди втомилися від популістських гасел з голослівними обіцянками, і очікують від майбутніх парламентарів захист інтересів місцевих громад і активної роботи.

Опитування було проведено з 15.10 по 18.10 2014 року. Генеральна сукупність - 635 тис. чол.. Вибіркова сукупність - 3200 респондентів. Вибірка ступінчаста квотированная, репрезентативна за основними соціально-демографічними параметрами. Метод проведення опитування за місцем проживання. Похибка дослідження становить +/- 3%


 
comments powered by HyperComments