Писанки як жест вдячності (фото)

Юлія Гуш  |  Середа, 8 квітня 2015, 23:11
Напередодні Великодня все більше людей починає опановувати таке давнє ремесло, як розпис писанок. Виготовлені власноруч писанки та крашанки і понині залишаються незмінним атрибутом свята. Тому не дивно, що волонтери та просто небайдужі громадяни почали об’єднуватися задля того, щоб потішити українських військових власноруч виготовленими писанками.
Писанки як жест вдячності (фото)

І в Слов’янську активісти розписують писанки. Спеціально для того, щоб до Великодня відвезли їх солдатам на передову. До акції по виготовленню писанок долучилася молодь з ГО «Гуртом Слов'янськ», а також просто небайдужі мешканці міста. Це була ініціатива волонтерки Марини Данилової, яка допомагає армії. За словами активістів, розпис писанок – це акт вдячності українським військовим, які дали їм можливість жити в мирному місті.

«Ідуть свята, – зазначила Ганна Авдіянс, – і ми дуже хотіли чимось віддячити, зробити щось приємне нашим воїнам, які забезпечують спокій в нашому місті, в нашій країні. Особисто мені вони дали можливість жити в своїй квартирі, в своєму місті, моїй дитині – ходити в дитячий садок, а нам всім – спати спокійно. Ми долучилися до цієї акції, щоб віддати їм частину свого серця, вкласти душу в ці писанки і таким чином віддячити їм».

Робота йде повним ходом. Розписувати писанки – заняття доволі клопітке. Особливо якщо використовуєш таку непросту техніку, як розпис воском. Спочатку волонтери обробляють яйця оцтом, занурюють їх в фарбу і тільки згодом наносять малюнок, який обводять воском. Потім занурюють вже майже готові писанки в іншу фарбу і за допомогою свічки розтопляють і витирають віск. Таким чином вони отримують характерний для цієї техніки барвистий орнамент. Так що докладені зусилля таки того варті.

«Ми тут пережили війну, – розповідає Капіталіна з ГО «Гуртом Слов'янськ», - дуже складні часи. І ми дуже вдячні хлопцям. Хоча ми не знаємо, як їм віддячити. Можливо, це підніме їм настрій, якось потішить їх. Це часточка нас. У військових повинен бути якійсь тил. І цим тилом є ми».

Попереду у них чимало роботи. За словами Ганни, їм завезли 150 яєць, які всі потрібно розмалювати. Згодом можуть підвезти ще. Потім волонтери повезуть ті писанки на передову. Будуть їх роздавати солдатам на блокпостах. І таким чином активісти виразять їм свою вдячність, як вони того бажали. А солдати – отримають частку святкового великоднього настрою. 

comments powered by HyperComments