На Світлодарській дузі триває ескалація конфлікту. Будинки руйнуються, люди залишаються без світла та газу

Юлія  |  Субота, 24 грудня 2016, 10:07
В результаті артилерійських обстрілів пошкоджено 33 житлові будинки, а чимало мешканців залишається без світла та газу.
На Світлодарській дузі триває ескалація конфлікту. Будинки руйнуються, люди залишаються без світла та газу

Про це розповів волонтер гуманітарної місії «Проліска» Євген Каплін, представники якої нещодавно надавали місцевим мешканцям будівничі матеріали для ремонту зруйнованого житла. «На Світлодарській дузі ескалація розпочалася 18 грудня, – зазначив він, – ситуація залишається нестабільною. Адже до сьогоднішнього моменту кожного дня тривають артилерійські «дуелі». За останні дві доби у нас була надана інформація по 27 розбитим будинкам в селищі Луганське, що знаходиться поруч з містом Світлодарське на підконтрольній Україні території … Цього ранку поступила інформація ще по шести розбитих будинках».

За його словами, через обстріли, які тривали з 17 по 19 грудня, місцеві мешканці залишилися без світла та електропостачання. А на даний момент селище Луганське частково відключине від газопостачання, а половина домівок залишається без світла. Проте незважаючи на обстріли, інформації щодо жертв серед мирного населення не поступало.

«Серед мирних мешканців, як нам відомо, втрат немає, – зазначив Євген Каплін, – нам відомо, що було одне легке осколкове поранення в однієї жінки, яка знаходилась під час обстрілу у своєму домі. Але вона не зверталася до медиків. Стан її здоров’я нормальний. А щодо загиблих мирних мешканців, то в нас такої інформації немає. На даний момент. Також і по серйозним травмам».

Незважаючи на обстріли, місцеві мешканці не спішать покидати свої домівки. Більше того – деякі з них почали панікувати через чутки про примусову евакуацію: «Основна маса тих людей, які вже десь виїжджали, але потім повернулися до своїх домівок. Тобто, це люди, в яких немає коштів на переселення. І виїжджати з власних будинків вони не хочуть. Можливо, якщо б державою були запропоновані якісь програми по тому, щоб було надане постійне житло, ситуація склалася б по-іншому».

За його словами, люди не бажають покидати власні домівки, коли їм пропонують просто виїхати, проте не кажуть, де вони можуть згодом поселитися. А щодо ситуації на Світлодарській дузі, то Каплін характеризує її як «стабільно напружену».

Генштаб повідомив про те, що на Світлодарській дузі ситуація продовжує бути вкрай неспокійною. Бойовики з півночі шість разів обстрілювали позиції сил АТО. Є загиблі серед військових, проте їх кількість Генштаб не уточнює.

comments powered by HyperComments