Фільм «Додому»: всі герої – ветерани АТО

Юлія Гуш  |  Понеділок, 27 березня 2017, 17:42
Кінострічка стала результатом роботи проекту «Громадській піксель», під час якого учасники АТО ділилися своїм досвідом, а професійні актори розігрували їх історії на сцені.
Фільм «Додому»: всі герої – ветерани АТО

Фільм «Додому» був створений в межах нового проекту «Розповідаючи історії ветеранів». Він мав на меті розпочати обговорення проблем учасників АТО, допомогти їм повернутися до мирного життя, дати їм змогу брати безпосередню участь в політичному, культурному та соціальному житті суспільства.

«Наш попередній проект мав назву «Громадський піксель», – розповіла Наталя Пальчик, голова правління громадської організації «Лінія Згоди», – де учасники АТО розповідали свої історії. А актори театру «Прекрасні квіти» їх програвали. Після завершення проекту ми подивилися на зібраний матеріал. Ми подумали, що він унікальний. Що учасники АТО переживали там, що вони переживають тут, як вони інтегруються в соціальне життя. Ми вирішили створити наступний проект, який розповідає історії ветеранів. Відповідно, акторам запропонували поставити спектакль, а режисеру – зняти про це фільм».

Я брав участь в «Громадському пікселі», – згадував Олександр Попов, ветеран, учасник АТО, герой фільму «Додому», – на той момент я себе не дуже нормально почував та на самому проекті історій особливо не розповідав. Прийшла пропозиція знятися в фільмі. Я знайшов сили зробити це. Щоб хлопці побачили, що не варто приховувати свій стан, що можна звернутися за допомогою. І що про це варто говорити. Першочергова постановка питання була саме такою».

Попов розповів, що вже давно плідно співпрацює з «Лінією згоди». За його словами, учасники АТО мають після повернення певні проблеми в сім’ях, проблеми психологічного характеру, особливо якщо війна їх сильно зачепила. Він сказав, що сам зміг для фільму сказати те, що його хвилює. Олександр Попов також додав, що цей фільм може допомогти глядачам зрозуміти людей, які повертаються після війни.

«Я вважаю, що людям варто подивитися (фільм) для того, щоб вони розуміли, якою повертається людина, – зазначив він, – а те, що їм потрібно – це будуть вирішувати самі люди після перегляду».

«Є така методика, коли піднімається певна тема, – додала Наталя Пальчик, – і люди починають задавати собі питання. До цього вони нічого не робили, а потім у них починають виникати питання. І це вже результат. Це як у нас в спектаклі. Він дещо обмежений у своїй формі, але піднімає дуже важливі питання. Деякі люди, які приходять на цей спектакль, навіть находять на них відповіді».

Вона розповіла, що всі герої фільму – ветерани, які повернулися з зони АТО. За її словами, зараз тривають перемовини з телеканалом «Еспресо» щодо трансляції стрічки. Також йде обговорення щодо її показу на регіональних каналах. Крім того, фільм «Додому» буде показаний на фестивалях. За словами Наталії Пальчик, робота в цьому напрямку не завершується. Фото сей час кину.

comments powered by HyperComments