Суд зобов’язав уряд розробити нормативні акти стосовно пільгового кредитування учасників АТО

Юлія Гуш  |  Середа, 29 березня 2017, 13:16
За словами представників Чугуївської правозахисної групи, закон щодо пільгового кредитування не діяв. Проте завдяки судовому прецеденту дану проблему можна буде вирішити
Суд зобов’язав уряд розробити нормативні акти стосовно пільгового кредитування учасників АТО

Все розпочалося з того, що голова громадської організації учасників бойових дій Олександр Попов звернувся до уряду з вимогою розробити порядок отримання пільгових кредитів для учасників АТО, передбачених законом України «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 13.01.2005 №2344-IV . Не отримавши відповіді від Кабміну, він згодом звернувся до суду.

«Одним з прописаних пунктів було пільгове кредитування, – розповів Попов, – хлопці, які отримали наділ під забудову, вирішили використати його і почали звертатися. І за декілька звернень нам відповіли. І що стосується всіх пільг учасників бойових дій, то все було прописано. Але – була примітка – даний закон не працює. Через це ми звернулися безпосередньо до Чугуївської правозахисної групи з проханням допомогти в тій ситуації. Адже закон є, але він не працює. Нас це дещо зачепило. І на даний момент завдяки правозахисній групі суд постановив розробити систему пільгового кредитування учасників бойових дій».

Роман Лихачов, заступник голови ГО «Чугуївська правозахисна група» розповів, що учасники АТО на сьогоднішній день стикаються з такою проблемою: наділ є, а щоб побудувати на ньому будинок – немає грошей. Проте по закону прописано, що вони мають право на пільговий кредит, який вони будуть повертати 10 років після того, як той будинок буде побудований.

«Держава ввела пільги для того, щоб ті люди, які виконали свій громадський обов’язок по захисту батьківщини, отримали всі можливі умови для того, щоб жити далі, – підкреслив він, – коли Олександр Попов написав першу заяву за допомогою відділу представництва Чугуївського місцевого центру до Кабінету міністрів, то воно довго займалося пересилками, шукаючи «крайнього»».

За його словами, вони отримали лист від Міністерства соціальної політики, в якому було написано, що його представники в 2005 році розробили проект, до якого Національний банк висунув свої зауваження. На цьому робота завершилась.

Сергій Рогозін, директор Чугуївського міського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, розповів, які є проблеми з приводу пільгового кредитування учасника бойових дій: «Виконавча гілка влади, в даному випадку – Кабінет міністрів, Міністерство соціальної політики, Міністерство фінансів не змогли з 2005 року розробити сам механізм. Причому, наповнення самого закону бюджетними коштами не було».

«Законодавча норма, яка була введена 2005 року, фактично, не працювала 12 років, – підкреслив Роман Лихачов, – ми вирішили піти далі й Олександр, як учасник бойових дій, як інвалід, за допомогою групи наших спеціалістів розробив цей позов. Не так часто ми судимося з Кабінетом міністрів України. Ми розуміємо, що це прецедентне рішення для всієї України – змусити розробити цей нормативний акт. Це крок вперед. Якщо завтра він буде розроблений, то післязавтра учасники бойових дій можуть звернутися за отриманням кредиту. Це була б серйозна перемога».

Щоб цього досягти, за його словами, була пророблена значна робота. Після звернення до суду відбулося декілька засідань, при цьому, представника Кабміну на них не було. Але незважаючи на наявні складнощі, суд таки прийняв рішення на користь Попова, визнав дії уряду незаконними і зобов'язав розробити відповідні нормативні акти.

Зараз правозахисники очкують того, чи буде апеляція. Але якщо рішення вступить в силу, то в законодавчому порядку вони будуть звертатися до Виконавчої служби щодо того, щоб змусити працювати цей нормативний акт. А якщо її представники будуть ухилятися від рішення суду – то правозахисники звернуться вже до правоохоронних органів щодо відкриття кримінального провадження у зв’язку з невиконанням рішення суду.

Сергій Рогозін висунув думку, що в даному випадку судовий прецедент знаковий тим, що судова гілка влади не стала підгравати виконавчій. За його словами, це може бути першим кроком до вирішення проблеми кредитування учасників АТО. А Роман Лихачов у свою чергу підкреслив, що держава має бути чесною зі своїми громадянами і якщо вона бере на себе певні соціальні зобов’язання, то мусить їх виконувати в повному обсязі.

comments powered by HyperComments