Дзвінки по мобілці можуть подешевшати, а конкуренція операторів - збільшитися

Вівторок, 30 серпня 2016, 20:57
Нацкомісія знижує ставку на мобільні дзвінки між мережами операторів
Дзвінки по мобілці можуть подешевшати, а конкуренція операторів - збільшитися

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, має намір з 1 січня 2017 року зменшити ставку взаємоз'єднання (інтерконекту) між мережами операторів до 15 коп / хв. з 23 коп / хв.
Відповідне рішення регулятор прийняв на сьогоднішньому засіданні, повідомив глава НКРЗІ Олександр Животовський на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

«Ми вже знижували (ставку інтерконекту - ред.) З 36 копійок до 23 копійок в четвертому кварталі 2015 року, в цей раз рухаємося далі до 15 копійкам. Собівартість, за нашими розрахунками, становить 5-7 копійок », - написав він.

За словами Животовского, чим нижче буде ставка інтерконекту, тим частіше абоненти різних операторів будуть дзвонити один одному. Станом на сьогодні 90% мобільного трафіку припадає на розмови всередині мережі, оскільки для українських абонентів такі дзвінки значно вигідніше. Тому люди купують кілька сім-карт різних операторів, дзвонять всередині цих мереж безкоштовно, внаслідок чого оператори скаржаться на низький рівень середньої виручки на одного абонента (ARPU).

Животовський також зазначає, що зниження ставки взаємоз'єднання між мережами операторів сприятиме зростанню конкуренції на телекомунікаційному ринку. При високих ставках інтерконекту, коли абоненти телефонують переважно всередині однієї мережі, виграє найбільший оператор, тому що у нього більше абонентів.

«Тому чим нижче ставка, тим сильніша конкуренція», - підсумував глава Нацкомісія з регулювання зв'язку.

comments powered by HyperComments