«Кореспондент» назвав імена 100 найвпливовіших людей України

Микола Кузнецов  |  Четвер, 20 серпня 2009, 16:28
20 серпня тижневик «Кореспондент» в рамках щорічного проекту ТОП-100 назвав імена 100 найвпливовіших людей України. На першу рядок журналісти поставили прем'єр-міністра Юлію Тимошенко.
Мовчання – золото і президентське крісло.

Серед учасників рейтингу – політики, бізнесмени, діячі культури і спортсмени. При підготовці списку журналісти редакції враховували думки 22 експертів в різних областях.

ТОП-100 цього року – спроба допомогти читачам журналу оцінити вплив окремих осіб в умовах безпрецедентного падіння рівня довіри до влади і фактичного початку президентської гонки, пише видання.

Роблячи свій вибір, повідомляє журнал, редакція враховувала популярність політиків і їх ступінь впливу на життя країни, масштаби керованих компаній і лобістські можливості для бізнесменів, а також масовість поклонників для діячів культури і спортсменів.

Не дивлячись на кризовий рік, донецький підприємець Рінат Ахметов зайняв друге місце в рейтингу впливовості і зберіг за собою перше місце в списку найбагатших людей колишнього СРСР. Цього року бізнесмен придбав у США вугільну компанію вартістю більш ніж в $1 млрд. Це удвічі вище, ніж річний бюджет Донецької області. Крім цього фінансового рекорду Ахметов увічнив футбольне ім'я України, вигравши зі своїм клубом «Шахтар» останній в історії Кубок УЄФА.

Масштабні володіння в бізнесі, вагома роль в спортивному житті країни і могутні позиції в Партії регіонів дозволяють Ахметову утримувати друге місце в списку ТОП-100 другий рік поспіль. Таким чином, очолюючий тандем рейтингу – перше і друге місця – не зазнав змін.

Третє місце в списку зайняв голова Партії регіонів і головний претендент на пост президента Віктор Янукович. Парадоксальним чином Янукович примудряється набирати популярність, не роблячи нічого. Можливо, Янукович – наймовчазніший лідер опозиції в світі. Проте для лідера Партії регіонів мовчання – золото. На тлі сварливих чвар прем'єра і президента воно автоматично конвертується в рейтинг довіри.

Четвертий рядок списку зайняла людина, яка починає грати головну роль в культурному житті країни і формуванні її позитивного образу за кордоном. Це Віктор Пінчук. Цього року він організував яскраву презентацію України на головному огляді світового образотворчого мистецтва на Венеціанській бієнале і найбільшу ретроспективну виставку найдорожчого художника сучасності Демієна Херста в Києві.

Замикає першу п'ятірку що здає свої позиції президент. Віктор Ющенко за рік опустився в списку з третього на п'яте місце. Можливо, Ющенко – найменш впливовий президент на пострадянському просторі. Його невисоке місце в рейтингу – наслідок його катастрофічно низькій популярності. Сумно і смішно одночасно: рівень довіри до президента вже коливається в рамках статистичної погрішності соціологічних досліджень.

50 рядків в списку ТОП-100 зайняті представниками трьох гілок влади. 22 людини представляють владу виконавчу, 25 – законодавчу і 3 – муніципальну. 7 рядків зайняли люди мистецтва, по 4 – з релігії і спорту, двоє – з медицини.

25 строчок зайнято членами основних фракцій парламенту – Наша Україна і Народна Самооборона – 4, БЮТ – 9 чоловік, Партія регіонів – 10, комуністи – 1 і Блок Литвина – 1.

31 новачків в нинішньому списку ТОП-100. Найуспішніший з них – Вера Ульянченко. У недавньому минулому губернатор Київської області зійшла на вищий в своїй кар'єрі ступінь – зайняла крісло голови Секретаріату президента. На цій посаді вона не поступається своїм іменитим попередникам.

36 учасників списку ТОП-100 – крупні бізнесмени, з них 21 людина знаходиться поза публічною політикою. Це прогрес. Два роки тому з 35 бізнесменів ТОП-100 тільки п'ятеро були поза політикою.

91 рядки зайняті чоловіками, 9 – жінками. Слабка стать увійшла до списку сильних світу цього завдяки політиці (6 осіб), мистецтву (1), індустрії моди (1).

9 кандидатів в президенти України на майбутніх виборах увійшли до нинішнього ТОП-100. Причому двоє поліпшили своє положення порівняно з торішнім рейтингом, двоє – новачки списку, четверо спустилися нижче в рейтингу «найвпливовіші люди» України, і один зберіг свій високий статус.
 

comments powered by HyperComments