В Україні повинна брати гору не хуторянська ідеологія, а європейська

Четвер, 15 жовтня 2009, 16:17
Ухвалена урядом постанова про заборону спілкування у навчальних закладах російською мовою — це провокація з боку діючої влади, переконаний народний депутат від Партії регіонів Юрій Мірошниченко.
юрій мирошніченко

Політик вважає, що Кабінет міністрів своєю постановою № 1033 порушив одразу чотири надзвичайно серйозні документи – Конституцію України, Закон «Про освіту», Закон «Про вищу освіту» і Закон «Про мови».

Партія регіонів, за словами народного депутата, вимагатиме скасування цієї постанови як протизаконної. Юрій Мірошниченко також заявив, що депутати від фракції Партії регіонів уже звернулися до Конституційного Суду, щоб він дав визначення тій частині статті 10 Конституції України, де згадується російська мова. За словами парламентарія, це необхідно зробити задля того, «щоб не було спекуляцій».

Народний депутат поінформував, що це подання в КСУ будуть представляти народні депутати від Партії регіонів Вадим Колесніченко і Юрій Мірошниченко. 

За словами депутата-регіонала, прийняте Кабінетом Міністрів рішення — це черговий виклик громадянам України. Партія регіонів запропонувала з цього приводу свій «рецепт» лікування — провести всеукраїнський референдум.

Юрій Мірошниченко підкреслив, що надання широких повноважень органам місцевого самоврядування дозволить швидше зняти спекуляції на цю тему. «В Європі така практика віддається органам місцевого самоврядування. Якою мовою навчатися, вирішує сама громада. Це повністю відповідає європейським стандартам демократії, але, на превеликий жаль, не забезпечено в Україні», — сказав він.

Політик переконаний, що російська мова «не є в Україні лише мовою національних меншин, бо дуже велика кількість етнічних українців вважає російську мову рідною». Тобто, за словами політика, ці люди не можуть вимагати від влади створення шкіл з викладанням предметів російською мовою, бо є українцями.

Народний депутат наголосив на тому, що треба збагачуватись, а не обмежуватись. «В Україні в цьому питанні повинна брати гору не хуторянська ідеологія, а європейська, де турботливо опікуються усім розмаїттям мов і культур», – підкреслив він.

Торкаючись питання проведення всеукраїнського референдуму щодо російської мови, Юрій Мірошниченко сказав: «Коли Віктор Янукович стане Президентом України, то ми будемо завершувати те, що мав би зробити Віктор Ющенко. В Україні підписи на проведення мовного референдуму зібрані. Протягом всієї своєї каденції повноважень нинішній Президент, порушуючи Конституцію не ставив це питання на референдум. Ми забезпечимо проведення цього референдуму. Лише громадяни України визначать подальшу долю використання російської мови».

Політик також вважає, що держава повинна надавати підтримку українським громадам в інших країнах для вивчення української мови, щоб українці діаспори відчували наявність тісного зв‘язку зі своєю Батьківщиною.

Стосовно питання перебування на посаді міністра освіти і науки І. Вакарчука, Юрій Мірошниченко заявив, що саме політика цього посадовця «провокує проблеми у мовній і освітній сферах». За словами регіонала, на ці проблеми він повинен дивитися з державницьких, а не галичанських позицій.

«Правами людей торгувати не можна, як би цього комусь не хотілося зробити з огляду на кон’юнктуру», – заявив Юрій Мірошниченко, додавши потім, що з відверто дискримінаційною політикою в мовному питанні, яка проводиться зараз нинішньою владою, Україна ніколи не стане дійсно європейською країною.

Нагадаємо, 30 вересня уряд своєю ухвалою зобов'язав педагогів загальноосвітніх учбових закладів постійно розмовляти українською мовою в робочий час.

Нагадаємо також, що депутати від Партії регіонів звернулися до Конституційного Суду України з поданням  відмінити постанову Кабміну, яка забороняє використовувати інші мови, крім української, в україномовних школах.




 

comments powered by HyperComments