Я зміню імідж влади (В. Янукович)

П'ятниця, 23 жовтня 2009, 17:45
Під час виступу перед підприємцями в Українському домі, Віктор Янукович виклав своє бачення розвитку відносин між державою та малим бізнесом.
віктор янукович

«Хочу розповісти, як я бачу майбутню політику держави у відносинах з малим бізнесом.

Як Президент України я відроджу та відбудую цивілізовані партнерські відносини між державою і бізнесом. Наші відносини будуватимуться на європейських принципах та стандартах, що затверджені в ЄС як закон про малий бізнес.

Ми вже багато років вивчаємо це питання, і надалі я пропоную вам співпрацю. Ці стандарти вимагають обов’язкової перевірки всіх нових законодавчих ініціатив на відповідність інтересам малого та середнього бізнесу. Тож будь-який крок влади можна буде проконтролювати.

Я розумію, що найважливіше для підприємця – це стабільність, надійність і передбачуваність державної політики. Я зміню імідж влади: вона стане передбачуваною у своїх кроках та надійною щодо взятих на себе зобов’язань. Влада стане партнером у відносинах з бізнесом.

Переконаний, що для стабільності в податковій сфері необхідно прийняти Податковий кодекс, який забезпечить справедливу систему оподаткування, її адаптацію до норм Європейського Союзу і встановить прозорі та зрозумілі механізми взаємодії держави і платників податків. Передбачувана податкова система важлива для всіх підприємств, але ми також розуміємо специфіку малого бізнесу. Адже малий бізнес – найбільш уразливий. Я це чую кожного дня під час перебування в регіонах. Тому на період кризи буде введено мораторій на будь-які зміни спрощеної системи оподаткування. Відповідний законопроект № 4549 уже внесений до Верховної Ради депутатами нашої фракції.

Я забезпечу зменшення податкового тиску на бізнес. Це передбачає як зниження податкових ставок, так й інші заходи з полегшення адміністрування податків. Вже давно назріло питання поступового зниження ставок податків. Зокрема, ми розглядаємо питання зменшення ставок ПДВ і податку на прибуток. Депутати від Партії регіонів внесли на розгляд парламенту законопроект № 4578, який знижує ставку податку на прибуток до 20% на період кризи. Це обов’язково треба зробити!

Необхідно зближувати податковий і бухгалтерський облік, що дозволить підприємствам економити на веденні одного обліку замість двох.

Ми рухатимемося шляхом спрощення податкової системи. Переконаний, що на законодавчому рівні необхідно спростити порядок та скоротити терміни відшкодування ПДВ, в першу чергу для експортерів. Це запропоновано нами в законопроекті №4576. Необхідно відновити вексельну форму розрахунків по імпорту товарів для власних виробничих потреб. Це теж пропонується в нашому законопроекті № 4576.

Партія регіонів пропонує збільшити розмір амортизаційних відрахувань і введення «бонусної амортизації» з метою прискорення оновлення основних фондів. Це передбачено в нашому проекті закону № 3391.

Найголовніше, ми забезпечимо дієвий, відкритий і постійний діалог держави з платниками податків. Ми не допустимо протистояння між платниками податків та контролюючими органами.

Ми створимо умови для відродження кредитування. Необхідно негайно рекапіталізувати банки, розблоковувати кредитування та знизити процентні ставки для підприємців. Для цього ми повернемо втрачену макроекономічну стабільність. Я пропоную запровадити продуману скоординовану бюджетну політику з контрольованим державним боргом і грошово-кредитною політикою. Це необхідна умова низької інфляції і стабільної гривні, без яких не може бути низької кредитної ставки. Для цього необхідний, перш за все, реалістичний бюджет, дефіцит якого фінансується з неемісійних джерел.

Необхідна зважена політика державного боргу. Її принцип відомий – запозичення повинні використовуватися виключно на інвестиції, а не на «проїдання».

Це – принципові речі, що відрізняють Партію регіонів від наших опонентів в Уряді.

Крім того, для макроекономічної стабілізації важливо, щоб і Національний Банк, і Уряд, і Президент працювали злагоджено, працювали на кінцевий результат. Цього за 5 років ми не бачили у діях чинної влади. Але ми розуміємо всю важливість відновлення конструктивних відносин між Урядом і Нацбанком. І це теж – принципова позиція, що відрізняє нас від БЮТ та Уряду Тимошенко.

Ми розширимо доступ малого і середнього бізнесу до кредитних ресурсів. Для цього ми запустимо державну програму компенсації процентних ставок для малого та середнього бізнесу.

Ми забезпечимо надійний захист прав підприємців у відносинах з державними органами. Ми створимо механізм відповідальності державних органів перед платниками податків за неправомірні дії. Необхідно ввести дзеркальну відповідальність як платника податків перед бюджетом – це буде справедливо, так і бюджету перед платниками за накопичення заборгованості по відшкодуванню ПДВ.

Вважаю необхідним ввести фінансову відповідальність податківця, митника або іншого посадовця за дії або бездіяльність, що призвели до негативних наслідків для підприємця. В умовах кризи бізнес чекає від влади реальних кроків зі спрощення процедур та сприяння малому і середньому бізнесу, а не декларацій та лозунгів.

Я зроблю все, щоб забезпечити реальний, а не декларативний мораторій на проведення перевірок суб’єктів малого бізнесу на період кризи. Відповідний законопроект № 4551 вже поданий у парламент.

Ми спростимо процедури реєстрації і ліквідації підприємств. Ми спростимо і здешевимо отримання дозволів на будівництво. Час для отримання всіх необхідних документів для будівництва і введення в експлуатацію будівель не повинен перевищувати 25 днів. Ми прискоримо процедуру реєстрації власності. Реєстрація прав власності при покупці землі та будівель не повинна тривати більше, ніж 5 днів.

Ми здешевимо міжнародну торгівлю. Необхідно скоротити час та вартість проходження процедур експорту та імпорту товарів відповідно до міжнародної Конвенції про спрощення і гармонізацію митних процедур.

Ми забезпечимо достатній рівень підтримки малих і середніх підприємств в сільському господарстві. Ми виступаємо за збереження спрощеної системи оподаткування для малого бізнесу. Особливу увагу треба приділити розвитку сфери послуг. Великий бізнес дуже громіздкий та неповороткий для цієї економічної ніші.

Перспективним напрямом сьогодні є туристичний бізнес. Сьогодні Україна, маючи вдвічі більший рекреаційний ресурс, ніж Угорщина, приймає втричі менше туристів. Напередодні Євро-2012 ми повинні зробити все, щоб гості нашої країни хотіли ще не раз повернутися до України.

Весь рекреаційний бізнес повинен бути звільнений від податків на 10 років. Відродивши партнерські відносини між державою і бізнесом, ми спільними зусиллями закладемо основу для зростання економіки та добробуту наших громадян.

Нагадаємо, 15 жовтня, під час брифінгу в Києві лідер ПР Віктор Янукович заявив, що його передвиборча кампанія називатиметься «Україна для людей». 23 жовтня на з'їзді Партії регіонів В. Янукович презентує свою програму і розповість, як на посту Президента України вирішуватиме проблеми людей.

comments powered by HyperComments