«Регіони» втрачають харківських регіоналів: хто в центр, хто – «на дрова»

Станіслав Аланін  |  Субота, 1 березня 2014, 15:26
Вчора в Харкові засідала рада обласної організації Партії регіонів, а сьогодні відбувся мітинг "патріотичних городян", організований по факту її місцевими діячами.
«Регіони» втрачають харківських  регіоналів: хто в центр, хто – «на дрова»

Голова  ХОО ПР та вже колишній голова обласної адміністрації Михайло Добкін повідомив про рішення звернутись до фракції партії у Верховній Раді з певними вимогами. з певними вимогами. На погляд Добкіна, народні депутати-«регіонали» зараз не захищають достатньою мірою інтереси виборців  Півдня і Сходу. Деякі з них, в тому числі й обрані в мажоритарних округах  Харківщини, «з якихось причин повністю злились з нинішньою владою», - сказав Добкін. 

Погано прихована критика верхівки Партії регіонів харківськими однопартійцями свідчить про курс на самостійне політичне плавання прихильників Добкіна. Ще кілька тижнів тому, за правління Януковича, сепаратистські  ініціативи харківських вождів ПР не викликали захоплення в однопартійців. Обидва "з'їзди" в Харкові - 1 та 22 лютого або саботувались (організаціями Півдня - Одеси, Миколаєва), або навіть засуджувались (організаціями Сходу, наприклад, вустами голови Донецької ОДА).  

Вже сьогодні припущення про "особливий шлях" харківських регіоналів отримало нове підтвердження. М.Добкін на мітингу в Харкові 1 березня заявив, що  буде балотуватися в президенти, щоб представляти інтереси жителів  Південного Сходу  України. За  його словами, кандидатура, яку висуне на виборах Партія регіонів, буде  технічною (!), а саме він зможе стати справжнім висуванцем від  Півдня і Сходу країни. 

Чому корінний харків'янин, тобто  мешканець Півночі України, претендує на ексклюзивне представництво інтересів Півдня, це запитання до доктора наук Добкіна, який напевно з гральними картами знайомий краще, ніж з географічними. Насправді важливо інше - політик визнав публічно, що не буде висуватись від своєї поки що Партії регіонів. Зупинятись на ймовірному кандидатстві Добкіна наразі немає жодного сенсу, бо то ще вилами по воді писано.  Між його заявою про неможливість відставки і тим власне папірцем з проханням звільнити його з посади минуло цілих 2  дні.

Важливо інше: публічно визнано, що  Добкін свою ПР вже не підтримує. Він абсолютно точно визначив, що ця партія його своїм кандидатом ніколи не зробить. По-перше, в інших обласних організаціях він ніколи особливої популярності не мав і в кращі часи. По-друге, надто вже одіозна особа колишній харківський "губернатор", до того ж від учорашнього дня з чорною міткою від банкірів Європи.

Проте на Харківщині  Добкін має і значну підтримку, і особистий політичний капітал. Але ж виборів президента Слобожанщини не буває! Та й на батьківщині ймовірного "кандидата" напіврозпад ПР вже почався. Вчора зі слів  М.Добкіна стало відомо про вихід з партії голови Близнюківської районної адміністрації  Лідії Шулець, голови Близнюківської райради Володимира Бреуса  і колишнього голови Ізюмської районної ради Сергія Дуванського (очолював райраду до липня 2013 р.)  Дуванський, до речі, директор ТОВ «Зоря» і голова однієї з комісій Ізюмської райради. Саме в період його головування Ізюмська райрада в лютому 2013 р. під тиском жителів і опозиції проголосувала за призупинення дії угоди з «Shell» на ділянці «Юзівська» (- згодом це рішення було переглянуто на користь сланцевого газу).

Деяких своїх близьких співробітників - заступників голови  ОДА  Добкін втратив з різних причин ще минулого тижня. 

Таким чином, в умовах карколомних змін стану колишньої  партії влади позначились дві тенденції: регіонали розмежовуються на поміркованих [- більшість керівників ПР на місцях, наприклад, А. Шишацький у Донецьку, без зволікань визнали нову владу] і радикальних та одночасно втрачають "багнети". І перше,  і друге - цілком закономірно для політичної сили, яка втратила владу. 

Не є закономірним, проте очевидним інше - на роль захисників "інтересів Півдня і Сходу" будуть претендувати чимало політиків. Партія регіонів такий монопольний статус вже втратила.

Фото: tsn.ua

 

comments powered by HyperComments