Євген Шаповал: «Суспільство стало іншим, але влада поки не зрозуміла цього»

Понеділок, 11 серпня 2014, 17:33
Координатор Харківської обласної організації Партії розвитку України, депутат Харківської міської ради Євген Шаповал – про права та повноваження громадянського суспільства, інструменти контролю і про владу, яка хотіла стати краще.
Євген Шаповал: «Суспільство стало іншим, але влада поки не зрозуміла цього»

Координатор Харківської обласної організації Партії розвитку України Євген Шаповал зазначає, що влада, яка прийшла на зміну режиму Віктора Януковича, повинна була стати втіленням професійного, патріотичного та порядного підходу, але цього поки не сталося.

«Партійне квотування, перерозподіл посад у вищих ешелонах влади і на регіональному рівні призвело до того, що цілі галузі були довірені особам, які не тільки не є професіоналами, але навіть не є менеджерами, які розуміють специфіку роботи у своїх сферах», – говорить Євген Шаповал.

Зауваження і громадських активістів, й «команди розвитку» зводяться до того, що нова влада не тільки не врахувала помилок старої, але, навпаки, лише посилила їх. Яскравий приклад, стверджує координатор обласної організації Партії розвитку Євген Шаповал – процедура призначення Валентина Фесюнина головним податківцем області. Громадські активісти провели публічні обговорення, відбувся конкурс і був визначений чоловік, який, на думку бізнес-спільноти, повинен був стати прикладом того, що влада почала діяти «по-новому» і прислухатися до думки громадянського суспільства. Була названа кандидатура бізнесмена, харків'янина Михайла Гагаркіна, в його користь висловилися експерти. Проте минулого тижня стало відомо, що призначення відбулося без оглядки на пропозиції громади, і це людина з правоохоронної системи.

«Тут усе свідчить про те, що влада все ще не стала демократичною та громадянсько відповідальною. Призначення продовжують відбуватися кулуарно і за принципами політичної відданості. Помилки повторюються, у тому числі і ті кадрові помилки, які ми пройшли в 2005 році», – зазначає Шаповал.

Він упевнений, що у регіональної влади є тільки один вихід – кардинально змінювати свою тактику відносин з громадянським суспільством. Зрозуміло, не завжди пропозиції від громадськості до кінця вивірені і відповідають формальним критеріям, але на сьогоднішній день немає консультаційних дорадчих комунікацій, констатує Євген Шаповал.

У зв'язку з цим Партія розвитку України зобов'язується уважно стежити за кадровими призначеннями в Харківській обласній державній адміністрації, в районах області, в інших державних органах. Координатор харківської «команди розвитку» з жалем констатує, що кандидатури тих людей, які насправді хотіли і могли б зробити країну кращою і демократичнішою, ігнорують, і у владних структурах, як і раніше, панує атмосфера бюрократії, кулуарності та зарегульованості.

«Громадянське суспільство вчиться швидше, ніж влада, і перші прецеденти – приміром, пропозиція посадити в губернаторське крісло активіста харківського Евромайдана Дмитра Пилипця, – були емоційні і не до кінця обґрунтовані. За минулий з цього випадку час бізнес-спільнота та громадські активісти вдосконалили процедуру пропозиції кандидатів «з народу». Зокрема, процедура висунення Михайла Гагаркіна на посаду головного податківця області – це еволюційний крок: була дотримана процедура, кандидатуру вивчав пул експертів. Але думки компетентних людей просто проігнорували», – говорить координатор обласної організації Партії розвитку України.

На його думку, кандидати від громадськості – не панацея, але свідчення того, що люди почали жити за іншими правилами, в тому числі й за тими, до яких йшов Майдан. Але влада поки не зрозуміла цього і діє по-старому непрозоро. Громади міста та області хочуть бути залученими в процес обговорення, але влада не хоче цього – адже набагато простіше поставити «потрібного» призначенця, ніж провести справжні громадські слухання, вважає Шаповал.

Партія розвитку України зазначає, що влада за минулі півроку не зрозуміла головного: суспільство вже не буде такимо ж безініціативним і слабким.

«Є ініціативи успішних людей, які хочуть зробити що-небудь для цієї країни, але влада зарубає на корені їх ініціативи. Перше, чого боїться будь-яка влада – це публічність. Ми будемо оприлюднювати усі порушення, всі непрозорі процедури – благо, існують інтернет і соціальні мережі, у яких колосальна відвідуваність. Партія розвитку не дасть спокійно відбуватися свавіллю у сфері кадрових призначень», – підкреслює Євген Шаповал.


 

comments powered by HyperComments