Австрійський політолог розповів про три сценарії конфлікту в Україні

Середа, 12 листопада 2014, 20:13
Керівник австрійського Інституту міжнародної політики у Відні Хайнц Гертнер заявив в інтерв'ю швейцарському виданню Tagesanzeiger, що "Росія, перекидаючи свої війська і важкі озброєння в Україну, цілком можливо, намагається зміцнити позицію для майбутніх дипломатичних переговорів, на яких можна знайти вихід з конфлікту". "Проте, говорити про таке рішення ще дуже рано", - відзначив політолог. Повідомляє «Главное».
Австрійський політолог розповів про три сценарії конфлікту в Україні

"Другим сценарієм може стати заморожування конфлікту: жодна із сторін не відмовиться від своїх вимог і дипломатичне рішення стане неможливим. У такому разі перемир'я здатне перерости в справжнісіньку війну у будь-який момент, - пише Гертнер. - І тоді став би реальним третій сценарій - опосередкована війна між Росією і Заходом, в якій локальні гравці, тобто українське керівництво і ополченці на сході України, були б зацікавлені постійно підігрівати конфлікт". Усе це, за його словами, "відомо з часів опосередкованих воєн в Африці в еру холодної війни.

Політолог вважає, що Україна є для Путіна "інструментом, за допомогою якого він може у будь-який момент поставити себе в центр світових подій і чинити тиск". "Для Путіна украй важливе повернення на міжнародну арену",- підкреслює Хайнц Гертнер, нагадуючи, що ще пару років назад російський президент вважався досить слабким гравцем у світі. Тепер же він став "головним оппонентом НАТО".

"Насправді Росія не представляє особливої небезпеки для НАТО, - упевнений Гертнер. - Витрати Росії на оборону складають усього 8% від загального оборонного бюджету Північноатлантичного альянсу. Та і в самому НАТО дещо перебільшують російську небезпеку. Росія не така сильна країна, який колись був Радянський Союз.Стосується це і російської армії". Крім того, у Путіна немає такого впливу, який мав в розпорядженні Сталін або Брежнєв, вважає політолог. Путін "інсценував холодну війну в мініатюрі, і НАТО підіграє йому, проте Путіну необхідно нагадати: холодна війна закінчилася не дуже добре для СРСР.

В ролі можливої моделі для майбутньої України Гертнер запропонував нейтральну Швейцарію, що має на увазі відмову від членства в НАТО. "У свою чергу, у було б запозичити заборону на приєднання до Німеччини. Україна могла б ввести таку заборону на приєднання до Росії", - відзначив Гертнер. "Що ж до східних регіонів України, то вони могли б отримати статус, як, наприклад, у Південного Тіроля в Італії, де забезпечені права німецькомовної меншості. Після того, як регіону дали особливі права, прибічники відділення відразу ж втратили свій вплив", - зробив висновок Гертнер.

comments powered by HyperComments