FT: Настав час Заходу і Україні запропонувати Путіну угоду

Понеділок, 24 листопада 2014, 22:00
"Існує військова приказка: армії повинні битися в таких війнах, в яких можуть, а не в таких, в яких хочуть. Ця максима, яку західним лідерам варто взяти до уваги в їх конфронтації з Росією", - пише Джон Торнхілл в статті для Financial Times. Повідомляє сайт «Главное».
FT: Настав час Заходу і Україні запропонувати Путіну угоду

"Реалістичний підхід припускає, що настав час Заходу і Україні спробувати укласти угоду з Росією", - вважає автор.

"Головний пріоритет Заходу повинен полягати в тому, щоб сприяти виходу України з кризи",- розмірковує він. Але ця спроба не увінчається успіхом, якщо на її кордонах (і всередині них) буде ворожа Росія, повна рішучості знесилити Україну як політичний і економічний організм, розмірковує Торнхілл.

"Відносно економіки Києву слід гарантувати, що торговельні угоди з ЄС не ускладнюватимуть його зв'язки з Росією", - говориться в статті. Заходу також слід погодитися з тим, щоб НАТО не поширювалося на Україну, пише журналіст.

"Звичайно, не існує гарантії того, що Путін погодиться на подібну угоду і виконає її умови. Його метою може бути фактичне розділення України", - припускає автор статті.

Але, як писав Джордж Ф. Кеннан у своїй відомій статті "X" в Foreign Affairs в 1947 році, західні "вимоги до російської зовнішньої політики мають бути висунені в такій формі, щоб залишити відкритим шлях для врегулювання суперечок, що не занадто втискають російський престиж". "Враховуючи, що російський президент наполягає на тому, що на Східній Україні нема російських сил, вони повинні досить легко зникнути, як за чаклунством", - говориться в статті.

"Якщо Москва відмовиться від угоди, то тоді настане час перечитати і застосувати інші приписи Кеннана. У такому разі ми повернемося до миру протистояння і стримування", - робить висновок Торнхілл.

comments powered by HyperComments