Ромпей припустив федералізацію України і запропонував «палестинський» шлях

Середа, 26 листопада 2014, 11:58
Європейський союз має знайти такий варіант для виходу з української кризи, за яким вона має стати децентралізованою або федералізованою державою. Про це заявив голова Європейської ради Герман ван Ромпей під час свого виступу в паризькому Інституті політичних досліджень.
Ромпей припустив федералізацію України і запропонував «палестинський» шлях

«Від часу ухвалення мінських домовленостей 5 вересня про припинення вогню маємо 1000 загиблих. Я вже не називаю це припиненням вогню. Новий такий режим спіткає подібна доля, якщо все залишиться так як є», - зазначив він.

«Потрібне комплексне рішення для України, щоб це була децентралізована, або федералізована держава», - підкреслив Ромпей.

Ключову роль, на його думку, відіграє те, що Україна повинна зблизитися з Європейським союзом, відповідно до побажань більшості її населення, а також встановити правильні стосунки з Росією, з якою вона поділяє спільну історію, культуру, мову.

Голова Європейської ради також закликав до повернення політичної довіри у діалозі між сторонами. Зокрема, він виступив за круглий стіл у форматі «Осло-1993» між ключовими гравцями. У протилежному випадку, на думку Ромпея, наслідки української кризи для Європи можуть бути такими ж, як у випадку балканських війн.

Як відомо, в 1993 році в Осло, за підсумками секретних переговорів, був підписани таємний договір між Ізраїлем та Організацією звільнення Палестини, яку до того ізраїльська влада називала терористичною. Раніше за федералізацію України висловлювався міністр економіки Німеччини, лідер німецьких соціал-демократів Зігмар Габріель - за «розумну концепцію федералізації» України.

comments powered by HyperComments