Реформи, що відбуваються в державі, дають результати

П'ятниця, 28 серпня 2015, 15:32
Financial Times у своїй редакційній статті пише, що за останній рік з України не так часто надходили хороші новини, але угоду про реструктуризацію заборгованості, укладену Києвом з комітетом приватних кредиторів, слід лише вітати.
Реформи, що відбуваються в державі, дають результати

Завдяки цій угоді впродовж найближчих чотирьох років виплати по заборгованості України скоротяться на 15,3 млрд доларів. Більше того, це дозволить Україні в середньостроковій перспективі повернутися на ринки капіталу.

Як пише FT, Росія і її «маріонетки» можуть спробувати підірвати позитивні результати угоди, почавши ескалацію конфлікту на сході України. Але Москва, судячи з усього, не хоче братися до нового масштабного наступу, оскільки це приведе до посилення західних санкцій, тоді як російська економіка і без того серйозно ослабла в результаті падіння цін на нафту і уповільнення зростання економіки Китаю.

Економіка України тим часом, хоча все ще і знаходиться в критичному стані, подає перші ознаки стабілізації. Курс гривні перестав падати, а рівень інфляції сповільнюється. Угода про реструктуризацію заборгованості повинна дати Києву велику свободу маневру, і Україна повинна це використовувати.

МВФ відзначає, що постреволюційний уряд приступив до процесу реформ набагато активніше, ніж здається багатьом. Проте більшість жителів України ще не відчули результатів цих реформ у своєму повсякденному житті: країна знаходиться ще лише на самому початку довгострокового процесу, спрямованого на те, щоб стати сучасною, демократичною і повністю суверенною державою.

Тепер уряд повинен проявити політичну волю і провести масштабні реформи юридичної системи, перемогти корупцію, обмежити вплив олігархів і поліпшити інвестиційний клімат. Якщо Україна втратить цей шанс, як це сталося після «помаранчевої революції» 2004 роки, то він може ніколи не повторитися, вважає FT.

Захід ніколи не зможе перемогти у військовій конфронтації з Росією з питання про Україну, оскільки Росія завжди буде готова йти ще далі, але фінансова потужність Заходу незрівняно більше за російську. Тому західні країни повинні використати фінансові важелі для підтримки України, якщо Київ і далі йтиме шляхом реальних змін, приходить до висновку Financial Times.

comments powered by HyperComments