Конфлікт під Верховною Радою 31 серпня 2015 року Порошенко назвав «ударом в спину» (відео)

Вівторок, 1 вересня 2015, 09:10
При штурмі парламенту був убитий боєць Національної гвардії і поранено близько 120 гвардійців і співробітників міліції.
порошенко під час звернення до народу у звязку з конфліктом під ВР 31 серпня 2015 року

«Подібне політичне ставлення до українських правоохоронців, більшість з яких пройшли АТО, просто не може залишитися безкарним. Ключова відмінність, що за усе це несуть відповідальність політичні сили. Для того, щоб отримати декілька мандатів у районній владі, вони йдуть на вбивство. Для того, щоб ослабити, атакувати українську владу, мене, як Президента і Верховного головнокомандувача, Уряд, Верховну Раду, придумують нісенітницю, закликають прийти під Верховну Раду озброєних людей, а потім ще намагаються уникнути відповідальності, переклавши відповідальність на якихось хуліганів», - сказав Глава держави.

Президент закликав негайно створити об'єднану оперативно-слідчу групу. «Ключова позиція - винними не повинні залишитися тільки виконавці, ті, хто висмикнув чеку і кинув РГО, ручну гранату оборонну з радіусом 25 метрів, не лише ті, хто діставав автоматичну зброю і натискав на курки, не лише ті, хто витягував бейсбольні біти і бив бійців Нацгвардії, але і їх організатор, у тому числі політичний, і замовник», - підкреслив глава держави.

Коментуючи прийняті парламентом зміни до Конституції, які стали приводом для протистояння, Порошенко відзначив:

«Дуже шкода, що частина депутатів коаліції, замість того, щоб свою кипучу енергію направити на боротьбу із зовнішнім ворогом, атакували Президента і Верховного Головнокомандувача власної країни, а також розгорнули кампанію проти наших найближчих союзників -Сполучених Штатів Америки, Німеччини, Франції, Європейського Союзу.

Я жодним чином не стверджую, що вони агенти Москви. Хтось, замість того, щоб зайняти відповідальну позицію, став в позу - красиву, але цинічну і небезпечну для країни. Хтось - повелися не як державні діячі, а як егоїстичні політикани, які не бачать далі за 25 жовтня, коли відбудуться вибори в місцеві органи влади.

Окрім як ударом в спину, як ще можна назвати ті події, які вже після голосування розгорнулися сьогодні під Верховною Радою?! Це була антиукраїнська акція, за яку усі її організатори, без виключення, усі представники політичних сил, повинні понести сувору відповідальність -юридичну. І я проконтролюю, тому що сьогодні у мене відбулися зустрічі з усіма силовиками. Дані чіткі завдання по прозорості розслідування процесу і притягнення до відповідальності не лише виконавців, але і організаторів, враховуючи політичних. Намагалися штурмувати Раду. Кинули бойову гранату. Потрапили прямо в серце і убили бійця Національної гвардії! Ранили близько 120 гвардійців і співробітників міліції, серед яких, - велика кількість учасників АТО, є навіть орденоносці.

Завдяки дипломатичним зусиллям останнього тижня, у тому числі і моїй безпосередній участі під час поїздки у Брюссель, вже три дні як не відбувається обстрілу з важкої артилерії. Вже три дні, як на Донбасі немає убитих серед наших воїнів. Зате хтось, заради реклами своїх партійних прапорів і декількох місць в райраді, вбиває захисників Вітчизни в Києві.

Кому на руку грали, на чий млин лили воду сьогодні ці так звані псевдопатріоти? Відповідь очевидна».

Як відомо, приводом для безладів стали ухвалені 31 серпня 2015 р. Верховною Радою зміни до Конституції в частині децентралізації. Президентський законопроект був підтриманий фракціями Блок Петра Порошенка, Народний фронт, Опозиційний блок, представниками Відродження і Воля народу. Серед головних нововведень, які пропонує законопроект, - фінансова децентралізація регіонів, інститут префектів замість глав адміністрацій, отримання президентом права розпускати місцеві ради і специфічний порядок здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков звинуватив лідера «Свободи» Олега Тягнибока в організації злочинних і неприпустимих дій.

comments powered by HyperComments