Чи зможе Анатолій Родзинський перемогти в другому турі Геннадія Кернеса на виборах мера Харкова? (відео)

П'ятниця, 4 вересня 2015, 10:20
Експерт Київського центру політичного і економічного аналізу Леонард Левицький в прес-центрі УНІАН (Київ) презентував соціологічне дослідження «Лідери переваг харків'ян на виборах в міську раду і мера Харкова».
Чи зможе Анатолій Родзинський перемогти в другому турі Геннадія Кернеса на виборах мера Харкова? (відео)

Так соціологи вважають, що чинного мера Харкова Геннадія Кернеса готова підтримати менше половини харків'ян (48 %) і надалі його підтримка знижуватиметься.

Найближчим конкурентом Кернеса міг би стати Олександр Фельдман, який набрав 9,9%.

Третім йде Анатолій Родзинський («Народний контроль») з рейтингом 4,1%. Але оскільки Олександр Фельдман не заявляв про своє рішення висуватися на виборах мера Харкова, то Анатолій Родзинський займає другу позицію після Кернеса за рівнем підтримки харків'ян.

Більше ніж в два рази відстають від Анатолія Родзинського, інші потенційні претенденти на пост мера Харкова, такі як Алла Александровська, з рейтингом 2,2%, Всеволод Кожемяко («Самодопомога») - 2,1%, Ігор Балута («Партія Волонтерів України») – 2%,  Ігор Швайка, («Свобода») - 1,7%, Юрій Сапронов - 0,9%. Таким чином соціологи вважають, що у разі другого туру, більше половини харків'ян можуть, як це вже було в 2010 році, голосувати проти Геннадія Кернеса, і Анатолій  Родзинський має хороший шанс на перемогу на вибори мера Харкова.

 

На виборах в міську раду Харкова лідирує «Опозиційнйй блок»,  за який точно проголосували б 24,1% харків’ян, а також ще 17% розглянуть таку можливість.

За «Самодопомогу» проголосували б 6,2% харків’ян  і, відповідно, 25,6% розглянуть можливість голосування.

Далі йде досить щільна група з чотирьох партій, результат яких гранично близький до 5%. Це партії, які вже мають свій сформований електорат і певний потенціал для його збільшення.

Один з найвищих шансів пройти в міську раду має партія «Народний контроль», яка вже наростила свій електорат в районі 3,9% харків’ян  і має потенціал у розмірі16,8%, які так само можливо за неї проголосують.

Далі також хороші шанси на подолання виборчого бар'єру мають В «Батьківщина» - 4,2% рейтинг і потенціал 12,7%  «Лівий блок» - 4,6% рейтинг і 10,3% потенціал і «Солідарність «Блок Петра Порошенка» - 4,1% і 10,1% відповідно.

Соціологи виділяють в цій групі саме «Народний контроль», оскільки партія має найнижчий серед перших дев'яти партій, у тому числі серед лідерів, антирейтинг, і при цьому середню впізнаність. Майже чверть харків'ян (26,4%) нічого не знають про цю партію. Таким чином, при тій роботі, яка ведеться «Народним контролем» в Харкові, партія має усі шанси закріпитися в трійці лідерів і здолати 5-процентний бар'єр .

Якщо зупинитися на партіях, які мають найвищий антирейтинг, то це, передусім, партії відомі. Так, В «Свобода» має антирейтинг 64%, при цьому 75,3% не проголосують або швидше не проголосують за партію, хоча 94,6% ту партію знають.

Далі «Радикальна партія О. Ляшка», її знають 96,5 % харківян, але 65 % і 79,1%  за партію не проголосують або швидше не проголосують.

Інші партії мають невисоку популярність і мають досить рівні невисокі шанси на попадання в міську раду.

При цьому вже є невелика перевага у партій, які ведуть активну діяльність в інформаційному просторі, - це «Відродження» і «Наш край». Також хороші шанси зміцнити свої позиції має «Партія Волонтерів України», але на одній назві в міську раду вона, очевидно, не пройде.

Не вказані на слайдах партії набрали рейтинг нижче 1%,  а значить голосування за них не має сенсу, тому що ці партії однозначно не мають шансів пройти в міську раду, а значить люди, які за них проголосують, фактично віддадуть своїх голоси їх ідеологічним опонентам.

Київський центр політичного і економічного аналізу проводив інтерв'ювання в період з 20 по 26 серпня 2015 року шляхом поквартирного опитування в дев'яти районах Харкова 1000 респондентів старше 18 років методом випадкової кластерної вибірки. При цьому помилка репрезентативності складає не більше 3,1% при довірчій вірогідності 0,95.

comments powered by HyperComments