Коли на Донбасі не буде російської армії?

Вівторок, 12 січня 2016, 17:56
Головне завдання – не забрати окуповані території будь-якою ціною, а спочатку послабити Росію до такої міри, аби вона не була вже загрозою для України.
Коли на Донбасі не буде російської армії?

Про це пише на порталі НВ Сергій Таран, політолог. Передає видання «Главное».

Основна проблема у відносинах між Україною та Росією – війна на Сході.

І Борис Гризлов, який напередодні завітав до Києва, - особа, яка несе відповідальність у Росії за конфлікти. Щоправда, призначили його не тоді, коли потрібно проводити бойові дії, а коли варто приборкати той конфлікт, який вже є.

Здається, каже політолог, що Путін справді дотримується стратегії на примирення, але паралельно з цим він хоче створити видимість цього примирення, він готовий до компромісу з питання окупованих територій. Саме візит Гризлова з цим пов'язаний, це буде демонстрацією цієї готовності для всього світу.

Політолог Сергій Таран також певен, що РФ не піде з окупованих земель, не висунувши перед цим свої умови, які будуть неприйнятні для української держави ( вибори на території, що захоплені, особливий статус, визнання ватажків бойовиків відразу після виборів тощо). Українці на це не погодяться ні в якому разі.

Для послаблення санкцій, Росія має вимушеність показувати те, що вона готова до компромісу. Україна, у свою чергу, також має продемонструвати, що в неї є готовність до виконання Мінських угод, не дивлячись на ті порушення, які постійно робить РФ.

І це призначення Гризлова – тільки показове, адже уявити, що РФ буде згодна вивести своїх людей з окупованих земель, і з Криму, до речі, теж, просто неможливо: це буде матися на увазі крах режиму.

З іншого боку, якщо Росія не буде вдавати дурня, що готова поступитися, це буде означати про пролонгацію санкцій. Всі уже давно знають, що санкції ніхто не збирається пом’якшувати, а відповідальність за виконання Мінських угод кладеться у першу чергу на РФ.

Більше того, вартість нафти уже ніколи не буде високою, а її реалізація – це основне джерело російських доходів. Тому вдавана готовність до компромісу – остання можливість для Росії уникнути катастрофи.

На думку експерта, Гризлов і російська делегація буде активно обговорювати всі питання, показувати готовність домовлятися, але війська звідти не підуть. Якщо вони підуть, то відбудеться це одночасно з уходом Путіна з Кремля, не раніше.

Зараз Україні треба зберігати крайню обережність. Наша країна воює не з громадянами на окупованих територіях, а з путінською Росією, і треба зробити усе можливе, щоб РФ ослабити. Значить, санкції повинні продовжувати діяти, а це можливо за умови, що Росія продовжить порушувати Мінські угоди. Тому наша стратегія повинна полягати в тому, щоб показати світу порушення з боку Росії. Тоді РФ слабшатиме, і Україна отримає надію на мир.

Варіанти, які в якості "миру" пропонує Путін, не можуть бути прийняті Україною, оскільки вони не послабляють Росію і не дадуть упевненості в тому, що ми станемо сильніші. Нам зараз треба не так узяти під контроль окуповані території, як змусити Росію звідти піти, але спочатку треба ослабити її настільки, щоб вона не могла більше нам погрожувати, а українську армію посилити, щоб ціна агресії для РФ стала занадто високою. Тільки тоді можна йти і домовлятися про контроль над окупованими територіями. З нашого боку гра має бути дуже обережною.

 

 

comments powered by HyperComments