Понад сотню безробітних та «За дружбу з російським народом». В Україні триває передвиборча кампанія

П'ятниця, 24 червня 2016, 13:19
Із 378 кандидатів в народні депутати, що зареєструвалися на проміжні вибори 17 липня 2016 року, 133 — тимчасово не працюючі особи.
Понад сотню безробітних та «За дружбу з російським народом». В Україні триває передвиборча кампанія

У Комітеті виборців України зауважують, що це може свідчити про їх технічність. Зокрема, такі кандидати можуть бути використані зацікавленими особами для встановлення контролю над дільничними виборчими комісіями.

Найбільше безробітних кандидатів зареєстровано в окрузі №114 на Луганщині (48 з 108 осіб). В окрузі №27 (Дніпропетровська обл.) тимчасово не працюють 23 кандидати із 61, в окрузі №206 (Чернігівська обл.) – 28 кандидатів із 75; в окрузі №151 (Полтавська обл.) – 18 кандидатів із 48. В інших округах кількість безробітних кандидатів є меншою: по 6 осіб в округах №183 (Херсонська обл.) та №85 (Івано-Франківська обл.) та 4 особи в окрузі №23 (Волинська обл.).

«Абсолютна більшість безробітних кандидатів – самовисуванці. Нагадаємо, що відповідно до Закону «Про вибори народних депутатів України» кандидат, який балотується в одномандатному окрузі в порядку самовисування для реєстрації має внести грошову заставу в розмірі десяти розмірів мінімальної заробітної плати. Тобто, 14 500 грн.», — повідомляють у Комітеті виборців України.

Також у КВУ констатують, що на проміжні ‪вибори до ВР зареєструвалося втричі більше кандидатів, ніж на парламентські: « Велика кількість кандидатів ускладнює адміністрування виборів та може призвети до потреби додаткових видатків із Державного бюджету України».

Окрім того, в окрузі на Луганщині є подружні пари й мами з дітьми. Зокрема, у чотирьох пар кандидатів (8 осіб) співпадають прізвища та місце проживання. «Штучне збільшення кількості кандидатів є виборчою технологією, що дає можливість маніпулювати волевиявленням виборців у день голосування. Зокрема, надто великий розмір бюлетеня може ускладнити голосування виборців старшого віку. Кандидати також можуть продавати свої місця у дільничних виборчих комісіях на користь зацікавлених осіб, які прагнуть контролювати їх склад. Крім того, збільшення кількості кандидатів може призвести до додаткових фінансових витрат із Державного Бюджету України. Подібна технологія застосовувалася на проміжних виборах народного депутата в ОВО №205 (м. Чернігів) у 2015 році», — нагадують активісти.

Зазначимо, що Андрій Лесик, з ганьбою вигнаний з лав своєї політсили та міськради, також балотується до ВР на Луганщині. Він веде активну передвиборчу кампанію. Серед гасел — «За дружбу з російським народом».

Нагадаємо, що ЦВК завершила реєстрацію кандидатів у народні депутати на проміжних виборах до Верховної Ради 21 червня.

Фото — з фейсбук-сторінки Андрія Лесика.

comments powered by HyperComments