Переговори у Мінську: до чого домовилися

Четвер, 22 вересня 2016, 02:23
Посол Мартін Сайдік заявив журналістам про підписання у Мінську угоди про відведення військ і зброї з трьох ділянок на Донбасі – Станиця Луганська, Золоте та Петрівське.
Переговори у Мінську: до чого домовилися

Представник ОБСЄ Мартін Сайдік назвав підписання угоди «радісною інформацією»:

«Після тримісячних наполегливих переговорів та роботи підгрупи з питань безпеки, вдалося нарешті узгодити рамочний документ із розведення сил та засобів. Цей документ був тільки що підписаний представниками України та Російської Федерації в Тристоронній контактній групі, а також парафований представниками ОРДО і ОРЛО. Документ передбачає створення зон розведення сил та засобів. Робочій групі з безпеки вдалося також узгодити усі питання щодо розведення на трьох дільницях сил та засобів, а саме в Золотому, Петрівському та Станиці Луганській», – заявив Мартін Сайдік.

Угоду буде передано для підписання ватажкам угруповань «ДНР» та «ЛНР», а їхні представники у Мінську лише парафували її.

Представник України у підгрупі з питань безпеки Євген Марчук підписання угоди прокоментував так:

«Якщо ця угода буде виконуватися, то це може стати початком нової якості вирішення усіх проблем, які наразі пов’язані з війною на Донбасі. Угода передбачає відведення по одному кілометру кожної зі сторін у трьох зонах безпеки – Золотому, Петрівському та Станиці Луганській. По суті, це означатиме створення квадрату безпеки – 2 кілометри у глибину і 2 – у ширину. Це те, чого раніше не було. І в принципі, відведення військ ще не було. Це перша спроба. Якщо дотримується, і якщо все буде виконуватися, як підписано в угоді, то може бути нова якість».

comments powered by HyperComments