Під час місцевих виборів зареєстровано 422 кримінальних провадження, але тільки частина була доведена до суду

Юлія Гуш  |  Вівторок, 15 листопада 2016, 14:26
Представники Громадянської мережі «ОПОРА» оприлюднили звіт щодо порушень та злочинів, вчинених під місцевих виборів в 2015 році.
Під час місцевих виборів зареєстровано 422 кримінальних провадження, але тільки частина була доведена до суду

Про це повідомили представники Громадянської мережі "ОПОРА" в своєму звіті.

"Щодо зареєстрованих кримінальних проваджень,  то їх кількість після виборів 2015 року стала значно більшою, – розповіла Ольга Коцюруба, експертка ГМ "ОПОРА",  – це 422 в порівнянні з 345 на парламентських виборах і 150 – на президентських.  Президентські вибори характеризувалися значно меншою кількістю порушень".

 Значна кількість зареєстрованих проваджень,на думку експертів, пов'язана з двома причинами.

"Перша – це те, що то були місцеві вибори. Ви знаєте, що це,фактично, набір різних виборів. А друга причина – це позитивна динаміка реагування правоохоронних органів", - говорить Коцюруба.

За даними "ОПОРИ", тільки 69 справ було доведено до суду. Станом на 21 жовтня 2016 р. було закрито майже 74% кримінальних проваджень. Щодо Харківської області,то тут статистика зовсім неоптимістична: в регіоні було 50 зареєстрованих проваджень, проте жодна справа так і не дійшла до суду.

Значна кількість досудових розслідувань мала стосунок до підкупу виборів, говорять спостерігачі. 19 справ вже було доведено до суду. Наприклад, в Одесі була викрита ціла «піраміда підкупу». Нерідкі випадки правопорушень, пов’язаних з  перешкоджанням виборчому процесу, проте в даному випадку тільки одна справа дійшла до суду.

Менш численними були розслідування,  пов'язані з незаконним знищенням виборчої документації, порушенням порядку фінансування політичної партії, передвиборчої агітації, агітації з всеукраїнського чи місцевого референдуму.  І тільки одне провадження мало стосунок до порушення таємниці голосування.

Ольга Коцюруба зазначила, що 80 осіб, які були притягнені до відповідальності, самі визнали свою провину перед судом. Таким чином, суд призначив їм значно м'якше покарання, ніж це передбачено чинним законодавством. Наприклад, 36 особам був призначений штраф,сумою від 510 до 8500 гривень. 9 осіб, які вчинили більш тяжкі правопорушення, отримали покарання у вигляді обмеження волі терміном від 1 до 3 років. Проте їм був призначений випробувальний термін на такий же проміжок часу.Таким чином,жоден з них не відбуває своє основне покарання.

Як повідомляла "Справжня Варта", на проведення виборів у Роганській територіальній громаді виділять 191,1 тис. грн.

 

comments powered by HyperComments