У світі починається ера національного економічного егоїзму

Неділя, 22 січня 2017, 13:29
Це заразно і передається від однієї країни до іншої, вважає політолог Володимир Фесенко.
У світі починається ера національного економічного егоїзму

Зараз у світі стартує ера національного економічного егоїзму. Якщо останні десятиліття домінувала тенденція економічної інтеграції, то зараз державам все важче знайти між собою спільну мову.

За словами політолога, на жаль, середній клас в Україні перебуває у дуже обмежених масштабах. Зараз його представників значно менше, ніж у докризові часи.

«Однак це та потужна активна меншість, яка зіграла вагому роль у перетвореннях, які зараз відбуваються у країні, починаючи із періоду Майдану. Це ядро громадянського суспільства», – переконаний Володимир Фесенко.

Натомість зараз по всьому світу зароджується доба національного економічного егоїзму. Адже, якщо останні два десятки років домінувала тенденція економічної інтеграції та ліберальної торгівлі, то зараз ці міжкордонні ідеї просто відходять на задній план.

«Це заразно і передається від однієї країни до іншої. Адже уже бачимо – Брексіт, перемога Трампа, поява у Європі політиків-популістів. Та як на це реагувати і як бути з інтеграційними економічними проектами, зокрема зоною вільної торгівлі? Адже все це відбувається не лише у Європі, а й ц Північній Америці та в Тихоокеанському басейні», – наголосив політолог.

Та й напередодні форуму в Давосі експерти підготували звичну щорічну доповідь про глобальні ризики. Найбільшими з них визнано відсутність довіри, конфлікти між державами, великі теракти та нездатність до ефективного держуправління.

comments powered by HyperComments