Громадські організації у Харкові об’єднуються задля просування реформ

Юлія Гуш  |  Четвер, 20 квітня 2017, 18:33
8 квітня представники п’ятнадцяти громадських організацій об'єдналися в «Харківську Реформаторську Коаліцію» задля того, щоб просувати реформи в Харківській області
Громадські організації у Харкові об’єднуються задля просування реформ

Про створення «Харківської Реформаторської Коаліції», її цілі та подальші плани розповіли представники об'єднання під час своєї прес-конференції

«Нас надихнув досвід київського «Реанімаційного Пакету Реформ» та інших прореформаторських організацій, – розповів Дмитро Булах, голова правління ГО «Харківський антикорупційний центр», – ми вважаємо, що в харківському регіоні вже давно є необхідність у створенні подібної коаліції та адвокації реформ на місцевому рівні. Адже, як ми бачимо, згідно останнім рейтингам з прозорості, з боротьби з корупцією Харків, на жаль, займає останні місця по Україні. Він входить в останню п’ятірку обласних центрів. Тому ми вважаємо, що час настав і нам всім необхідні зміни. Тому ми вирішили об'єднати всі здорові структури громадянського суспільства, всі робітничі організації».

На даний момент представники об'єднання вже закінчили роботу над необхідними документами. Згодом в мережі «Фейсбук» має з'явитися сторінка «Харківської Реформаторської Коаліції», а в подальшій перспективі – й власний веб-сайт. «Досвід глобальних проектів з розвитку демократії свідчить про те, що тільки об'єднання зусиль різних організацій допомагають досягти вагомих результатів, – підкреслила Дарина Нагаївська, координаторка Харківської платформи «Культура рівності» і проектів ГО «Сучасна жінка», – ми вже провели збори, в яких взяли участь громадські організації, які є дійсно успішними і в яких є хороші кейси з роботи в регіоні. І ми визначили головні задачі для того, щоб дійсно розвивати громадянське суспільство».

За словами Булаха, в даній коаліції представлені тільки ті організації, які мають за собою певну історію, певні успіхи та наробки. Всього їх 15. Це, зокрема, Фонд місцевої демократії, Громадська спілка «Слобожанські стратегії», Інститут публічної політики та управління, Громадянська мережа «Опора» тощо. Але з часом коаліція має розширитись за рахунок нових організацій. Тому туди запрошуються всі експерти, які вже мають певні наробки з тієї чи іншої галузі.

«Ми увійшли до коаліції як бізнес-асоціація і наш основний напрямок діяльності – це сприяння розвитку підприємництва в регіоні, – розповів Олександр Чумак, президент ГО «Асоціація приватних роботодавців», – ми маємо досвід, який будемо приносити в роботу коаліції. Як на міському, так і на обласному рівнях. Це сприяння розвитку підприємництва, розробка місцевих програм. У нас є реальні досягнення. В цьому році ми змогли домогтися зниження ставки єдиного податку для Харкова в два рази. Ми готові поширювати цей досвід на рівні районів, сіл та селищ».

Також він розповів, що представники його організації будуть надавати допомогу в розробці програм соціально-економічного розвитку, а також поширювати власний досвід з аналізу бюджету на предмет його ефективності та використання бюджетних коштів, розробки пропозицій для внесення змін, програм місцевого економічного розвитку для територіальних громад. За його словами, всі ці моменти в умовах децентралізації є напрочуд важливими.

Крім того, пріоритетними напрямками діяльності даного об'єднання буде досягнення рівних економічних прав для всіх категорій населення, для чого в Харкові буде сформована експертна група, яка розробить відповідні рекомендації. Інший напрямок – . розвиток соціального підприємництва. Вже йде підготовка центру, який буде цим займатися. За словами Нагаївської, в Харкові є достатньо експертів, які можуть працювати в даному напрямку.

comments powered by HyperComments