На Харківщині процес створення ОТГ повільніший, ніж в інших регіонах – «Обсерваторія демократії»

Юлія Гуш  |  Середа, 14 червня 2017, 12:08
У харківській області на сьогоднішній день було створено 6 об’єднаних територіальних громад, що становить 10% від перспективного плану.
На Харківщині процес створення ОТГ повільніший, ніж в інших регіонах – «Обсерваторія демократії»

Такі висновки зробили експерти аналітичного центру «Обсерваторія демократії». За їх словами, в Харківській області тема ОТГ торкнулася 3% мешканців області. За три роки після прийняття відповідного закону було створено 6 об’єднаних територіальних громад. На думку експертів, це зовсім небагато – в сусідній Дніпровській області їх вже двадцять.

«Вони (ОТГ) отримують субвенції, дотації з державного бюджету, для них відкриваються можливості праці із західними донорами, – розповів Антон Авксентьєв, експерт аналітичного центру, «Обсерваторія демократії», – децентралізації вже майже три роки з моменту прийняття закону про добровільне об’єднання громад. Але тим не менш, виконано тільки 10% перспективного плану. Ми бачимо однією з основних причин людський фактор. Це амбіції голів сільських рад. Насправді фінансова децентралізація дещо випередила процес створення ОТГ. І вже певні преференції голови сільських ра отримали. І навіщо їм об’єднуватися, губити власну владу? Хоча вони можуть зберегти статус старости. Ті ж повноваження – але менша відповідальність. Але їм хочеться залишитися місцевими князьками. Ще один аспект – протидія на рівні районних рад».

Проте, на думку експертів, останніми часом процес створення ОТГ дещо активізувався. Цьому посприяли законодавчі зміни. Зокрема, стало легше відходити від перспективних планів , необов’язковим є рішення кожної сільради, які могли саботувати цей процес та шантажувати його учасників. Але поки що перспективний план на Харківщині виконаний меншою мірою, ніж в інших регіонах.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments