Демократичні зміни неможливі без зміни виборчого законодавства – впевнені активісти

Юлія Гуш  |  Середа, 20 вересня 2017, 17:51
Експерти ГО «Центр UA» наголошують, що нове виборче законодавство може вирішити такі проблеми, як підкуп виборців та непрозоре фінансування партій
Демократичні зміни неможливі без зміни виборчого законодавства – впевнені активісти

Представники ГО «Центр UA» наголосили, що без нового виборчого законодавства демократичні зміни в Україні просто неможливі. Вони переконані, що нове виборче законодавство може вирішити і проблему підкупу виборців, і непрозорого фінансування партій, і відрегулювати політичну рекламу. Експерти переконані, що забезпечити рівний доступ до політики має пропорційна виборча система з відкритими регіональними списками.

«Мова йде про зміни законодавства на парламентських виборах, – розповіла Інна Борзило, лідерка напрямку «Рівний доступ до політики» «Центру UA», – ми проробили цю домашню роботу протягом літа. Наша аналітична робота доводить, що обіцянка, закріплена в коаліційній угоді щодо відкритих регіональних списків, дійсно може бути панацеєю в нашій ситуації. Ця виборча система нам підходить. Але цього замало. Другим важливим аспектом має бути упорядкування виборчого процесу. Мова йде про поетапну кодифікацію».

Вона наголосила, що має бути запроваджена сертифікація представників територіальних виборчих комісій. Це потрібно для того, щоб вони більш якісно виконували свою роботу. Також є пропозиції щодо політичної реклами. За словами експертів, вона має бути обмежена. Згідно результатам їх дослідження, близько 80% виборчих фондів партій спрямовані на купівлю телевізійної реклами. Яка в свою чергу являє маніпулятивні повідомлення, що містять порожні слогани та обіцянки, проте в яких відсутня інформація щодо партійної програми та планів її реалізації.

Зокрема, експерти поскаржилися і на закритість міської ради: «Ми хочемо донести, що Харківська міська рада повинна виконувати закон про місцеве самоврядування, – наголосила Олександра Щукіна, керівниця секретаріату Харківської реформаторської коаліції, – щоб вони пускали громадян на засідання сесії. Тим баче, якщо ми згідно з регламентом подали заяву. Нам одразу прийшла відписка. Але я знаю, що Геннадій Адольфович вибірково когось з активістів таки запросив. Але це невідомі нам люди. Ми прийшли зі своїми стільцями. Бо хотіли взяти участь, хотіли реалізувати своє законне право бути присутніми на засіданні».

За словами експертів, в Україні поки що немає державного фонду, який би реально контролював виборчий процес. За їх словами, Національне агентство запобігання корупції не може впоратись з цим завданням. Для цього має бути прийняте нове виборче законодавство. Активісти розповіли, що наразі у Верховній раді лежить п‘ять законопроектів, проте лише один відповідає тим критеріям. Вони підкреслили, що в Україні була створена система, яка дозволила депутатам залишатися безкарними.

За словами представників «Центру UA», депутатів буде важко змусити прогодувати за законопроект, який не в їх інтересах. Але якщо буде масова підтримка з боку простих українців – то у влади просто не буде шансів.

comments powered by HyperComments