Halloween раніше строку: СБУ попереджає про нову кібератаку

П'ятниця, 13 жовтня 2017, 22:38
Польща уже відбивається за Україну
Halloween раніше строку: СБУ попереджає про нову кібератаку

Кібератака спрямована на дестабілізацію ситуації в Україні, повідомляє «Справжня Варта»

Фахівці СБ України отримали дані, що чергова кібератака може бути здійснена з використанням оновлень, у тому числі загальнодоступного прикладного програмного забезпечення.

За інформацією спецслужби, цілями зловмисників визначені великі державні та приватні компанії. Основна мета ‒ порушити штатне функціонування інформаційних систем, що може дестабілізувати ситуацію в країні. Механізм реалізації подібний до кібератаки, проведеної в червні 2017 року.

Міністр оборони Польщі Антоні Мацеревич, виступаючи на Polskie Radio, зокрема, повідомив, що кіберексперти успішно відбили третю спробу хакерської атаки на Польщу. Причому, за інформацією міністра, атака здійснювалася з Росії.

«Це була вже третя кібератака з Росії. На щастя, в Польщі ми впоралися. Але загроза зростає з кожним днем», – сказав Антоні Мацеревіч.

Він зазначив, що напад було скоєно на українські підприємства, які мають відділення в інших країнах, в тому числі в Польщі.

«В інших європейських країнах їх довелося б заблокувати, а в Польщі – ні. У Польщі ми запобігли вплив на ці компанії, їхні комп'ютерні системи», – пояснив міністр.

Антоні Мацеревіч зазначив, що проблема кібератак не стосується будь-якої вузької сфери: «У наш час кібератака може знищити оборонний потенціал держави і взагалі весь потенціал країни».

Він також повідомив, що в Польщі продовжують працювати над створенням кібервійськ, до складу яких увійдуть близько тисячі співробітників.

Що робити українцям? Для попередження несанкціонованого блокування інформаційних спеціалісти радять, по-перше, видаляти всі листи з архівними вкладеннями з незнайомих і неперевірених адрес, не відкриваючи їх; користувачам MS Outlook і MS Exchange рекомендують не відкривати файли безпосередньо у додатках MS Office; користуватися засобами попереднього перегляду вмісту файлу.

Системним адміністраторам слід оновити сигнатури антивірусного ПЗ на серверах і робочих станціях; забезпечити резервування інформації на окремих дисках, не доступних в локальній мережі; налагодити щоденне оновлення системного ПЗ, у тому числі OS Windows усіх без винятку версій.

Як повідомляла «Справжня Варта», 27 червня сталася масштабна хакерська атака на сервери українських державних установ і фінансових компаній. Україна зазнала найкрупнішої в історії кібератаки. Заодне хакери вдалися до шантажу: за відновлення одного комп'ютера вимагали 300 доларів.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments