Підвози та помилки в бюлетенях – типові порушення під час виборів в ОТГ

Вікторія Христич  |  Вівторок, 31 жовтня 2017, 17:19
Під час виборів в об’єднаних територіальних громадах були виявлені певні порушення. Які, тим не менш, суттєво не вплинули на їх результати.
Підвози та помилки в бюлетенях – типові порушення під час виборів в ОТГ

Про порушення, які були зафіксовані під час проведення виборів в семи об’єднаних територіальних громадах, розповіли представники Громадянської мережі «ОПОРА». За їх словами, всі 74 виборчі дільниці були більш-менш підготовлені до виборчого процесу, хоча це не вберегло їх від певних порушень. Наприклад, в Малоданилівській ОТГ були виявлені такі помилки в бюлетенях, як хибні відомості в даті народження та місці проживання, а також імені самого кандидата. Крім того, всі комісії не встановили належний захист бюлетенів.

За словами представників «ОПОРИ», голови комісій такі помилки пояснили браком фінансування.

«Хочеться зазначити, що значна кількість помилок свідчить про низький рівень контролю за виготовленням виборчих бюлетенів, – розповіла Катерина Мінкіна, представниця Громадянської мережі «ОПОРА» в Харківській області, – під час затвердження текстів бюлетенів Малоданилівська виборча комісія сформувала контрольні комісії за бажанням, а не так як того вимагає закон... Згідно Закону контрольна комісія формується за поданнями політичних партій. Але як в Малоданилівській селищній громаді, так і у деяких інших, політичні партії не подали свої кандидатури. Відповідно, селищні та сільські виборчі комісії формували за власним бажанням та зі своїх членів».

У той же час в штабі однієї з політичних сил зазначили, що подавати кандидатури від партії – це виключно її право, а не «святий обов'язок». Тому, оскільки це були не великі (парламентські чи президентські) – тобто, не такі принципові – вибори, партії цім своїм правом просто не скористалися.

Також активісти мережі «ОПОРА» фіксували порушення і під час самих виборів. Спостерігачі розповідали, як велика кількість виборців намагалася проголосувати без паспорту. Подібні випадки були абсолютно на всіх дільницях. Крім того, були зафіксовані випадки підвозів виборців сторонніми особами. Проте разом з тим представники «ОПОРИ» відзначають, що всі ці порушення не мали суттєвого впливу на результат виборів.

comments powered by HyperComments