«А Баба Яга проти»: Додон долдонить про антиросійську провокацію

Вівторок, 27 березня 2018, 23:53
Головне зовнішньополітичне відомство Молдови оголосило про рішення вислати з республіки трьох російських дипломатів: співробітники посольства РФ зобов'язані покинути країну протягом семи днів.
«А Баба Яга проти»: Додон долдонить про антиросійську провокацію

Міністерство закордонних справ і європейської інтеграції (МЗСЄІ) Молдови оголосило персонами нон-грата трьох російських дипломатів. Там відзначили, що це – знак солідарності з Великобританією і наслідок висновків Ради Європи від 23-24 березня 2018 року, які кваліфікують інцидент в Солсбері як загрозу колективної безпеки і міжнародному праву.

Президент Молдови Ігор Додон «вкрай обурений» рішенням уряду Молдови вислати трьох російських дипломатів, про що він висловився у своєму Facebook-акаунті:

«Вкрай обурений рішенням уряду Молдови про висилку з країни російських дипломатів. Категорично засуджую цю чергову антиросійську провокацію».

Додон підкреслив, що у Молдови немає жодних союзницьких зобов'язань перед Великобританією та іншими членами НАТО для того, щоб робити подібні кроки з принципу блокової солідарності.

«Заявляю з усією відповідальністю, що зроблю все можливе, щоб молдавсько-російські відносини не постраждали від антиросійської провокації уряду Молдови», – пообіцяв Додон.

Як повідомляла «Справжня Варта», США, 14 країн ЄС і Україна видворяють російських дипломатів у зв'язку з отруєнням російського екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля в британському Солсбері. У Чехії й поготів російських дипломатів назвали «незадекларованими шпигунами», котрі працюють під дипломатичним прикриттям. Тамтешній прем'єр Андрій Бабіш заявив: у Празі найбільше в Європі російських шпигунів.

Як заявив глава Європейської Ради Дональд Туск, 14 країн ЄС прийняли дипломатичні заходи щодо РФ у справі Скрипаля.

«У відповідь на цинічну хімічну атаку в Солсбері Україна в дусі солідарності з нашими британськими партнерами і трансатлантичними союзниками, і в координації з країнами ЄС, прийнято рішення про видворення з української території 13 російських дипломатів з тих небагатьох, які залишилися. Бо, як відомо, наші дипломатичні відносини з РФ де-факто заморожені», – йдеться у заяві Президента України Петра Порошенка.

Слідом за іншими европейськими країнами про видворення російського дипломата заявила Ірландія.

UPD
Ігор Додон у 2009 році обраний депутатом від партії комуністів Республіки Молдова. 4 листопада 2011 року покинув фракцію Партії комуністів, а 23 листопада 2011 приєднався до Партії соціалістів Республіки Молдова (ПСРМ). За результатами парламентських виборів 30 листопада 2014 року ПСРМ під керівництвом Додона набрала 20,51% голосів і сформувала найчисленнішу фракцію в парламенті. Не підтримавши програму правління проєвропейських партій, Партія соціалістів перейшла в опозицію. Восени 2016, висунутий соціалістами в якості кандидата, Додон переміг у другому турі виборів президента Молдови. Невдовзі після свого обрання Ігор Додон здійснив до Москви перший офіційний міжнародний візит. В ході зустрічі з Путіним Додон заявив, що угода Молдови про асоціацію з ЄС буде найближчим часом анульована, а інтеграція Молдови в НАТО буде зупинена. За словами Додона, Молдова тепер буде нейтральною країною. При цьому Додон виступає за збереження добросусідських відносин з ЄС і відновлення стратегічного партнерства з Росією.

comments powered by HyperComments