Польща – Греція: нічия на старті турніру

Сергій Петров  |  Понеділок, 11 червня 2012, 18:38
Матч відкриття Чемпіонату Європи з футболу 2012 завершився у нічию. Дві червоні картки, перше нереалізоване пенальті турніру... Поляки, які вели гру у першому таймі, у другому ледь не програли. Як підсумок – бойова нічия.
Польща – Греція: нічия на старті турніру

Але про все по порядку.

Матч почався жваво. Точніше жваво почала його польська збірна, яка мала шалену підтримку на «Народовому» стадіоні у Варшаві. Ба, греків на ньому було складно знайти, як колись їх співвітчизнику Діогену знайти людину.

Вже на початку матчу збірна Польщі створила небезпечний момент: Блащиковський прострелив справа у штрафний, удар Обряняка заблокували, а Муравський вистрелив з метрів 18-ти під поперечину, але Халкіас потягнув цей удар! Польська збірна постійно створювала гострі ситуації біля грецьких воріт, натомість у греків не виходило геть нічого.

А на 17-й хвилині Блащиковський після підхоплення Обраняка навісив до штрафного майданчику грецької збірної, де ніким не прикритий Роберт Левандовський головою розстріляв ворота Халкіаса , який допомогти своїй команді не був у змозі. Після забитого м’яча гра продовжилася за ігрової переваги поляків, але за тієї різниці, що нарешті гравці збірної Греції почали бити по воротах суперника.

Перший тайм для греків був взагалі якимось жахіттям. Фактично відразу після забитого голу травмувався Авраам Пападопулос, якого згодом замінив Кіріакос Пападопулос. А наприкінці тайму сказав своє слово Карлос Веласко Карбальо: за фол проти Муравського отримав другу жовту та автоматично червону Сократіс Папастатопулос, і греки залишились у меншості. Після цього Перкі мав нагоду подвоїти рахунок, але він, замикаючи передачу головою, не влучив у ворота, і він міг принести пенальті у свої, якби Веласко Карбальо потрактував правило гри рукою у карному майданчику жорсткіше.

У перерві наставник збірної Греції Фернандуш Сантуш провів одну заміну: замість молодого Нініса на поле вийшов наддосвідчений Салпінгідіс (той самий Салпінгідіс, який не дозволив збірній Україні поїхати до ПАР на Чемпіонат Світу з футболу у 2010-му). Але цього, як виявилось, вистачило, аби змінити гру греків – Сантуш знайшов того гравця, який не тільки зв’язав захисну з атакувальною ланкою, але й створював постійну небезпеку біля воріт збірної Польщі. Йому вистачило лише шести хвилин, аби зрівняти рахунок: після подачі з правого флангу Щенсний та Василевський не розібрались між собою, хто вибиватиме м’яч, і швидше за всіх  біля м’яча опинився саме Дімітріс Салпінгідіс, який і переправив його у порожні польські ворота. І тепер вже греки раз по раз створювали небезпеку біля воріт Щенсного.

А на 68-й хвилині Фортуніс, який тільки-но вийшов на поле віддав передачу в розріз на Салпінгідіса, і Войцех Щенсний не мав іншого вибору як збивати того у власному карному майданчику. Як підсумок – пенальті у борота «кадри», а воротар збірної Польщі отримав пряму червону картку за фол останньої надії. Францішек Смуда робить заміну: замість Рибуса на поле вийшов Пшемислав Титонь, і за хвилину він відбив удар на техніку Карагуніса у лівий від себе кут.

По тому гра вирівнялась, але гострих моментів, які змогли б змінити шальки терезів на корись котроїсь з команд не виникало.

Як підсумок – нічия, яка на користь саме грецькій збірній, адже її завчасно вважали аутсайдером групи. А харківський тхір Фред, який знехтував їжею з тарілок, що уособлювали ці дві збірні, вгадав перший матч турніру.

Статистика матчу:

Євро-2012. Матч 1.

8 червня 2012 року

Стадіон: Варшава. Національний стадіон. 56 070 глядачів.

Польща: Щенсний, Піщек, Васілевський, Перкі, Полянський, Муравський, Блащиковський, Обраняк, Рибусь (Титонь, 70), Левандовський.

Головний тренер: Францішек Смуда.

Греція:. Халкіас, Торосідіс, Папастатопулос, А. Пападопулос (К. Пападопулос, 37), Олебас, Маніатіс, Кацураніс, Карагуніс, Нініс (Салпінгідіс, 46), Гекас (Фортуніс, 68), Самарас.

Головний тренер: Фернандуш Сантуш.

Голи: Левандовські, 17 – Салпінгідіс, 51.

Нереалізований пенальті: Карагуніс, 71 (воротар).

Попередження: Папастатопулос, 35, Олебас, 45+2, Карагуніс, 54.

Вилучення: Щенсний, 69 (фол останньої надії) – Папастатопулос, 44 (друга жовта картка).

Арбітр: Карлос Веласко Карбальо (Іспанія).

comments powered by HyperComments