«Карпати» врятувалися у західноукраїнському дербі

Дмитро Майстренко  |  Вівторок, 20 серпня 2013, 18:59
В останньому матчі шостого туру між луцькою «Волинню» та львівськими «Карпатами» було зафіксовано нічию 1:1. Хоча це й була одна з не кращих ігор підопічних Олександра Севидова, та їм все ж таки вдалося врятуватися. Рахунок у матчі відкрив Ванче Шиков на 53 хвилині, а на 85 Олександр Гладкий його зрівняв.
«Карпати» врятувалися у західноукраїнському дербі

До зустрічей, що називають дербі, завжди виняткові вимоги. Та й для вболівальників такі матчі мають особливе значення. І хоча зараз ні «Волинь», ні «Карпати» не перебувають на провідних ролях у Прем’єр-лізі, та у західних областях країни це особливий матч. Про що свідчить повністю заповнений гостьовий сектор на стадіоні «Авангард» у Луцьку.

З огляду на попередні матчі глядачів очікувала справжня битва. І луцька, і львівська команди вже зарекомендували себе як такі, що мають характер і у цьому компоненті гри мало кому поступаються. Тому передбачити результат було вкрай складно.

Олександр Севидов знову вдався до ротації складу. Це свідчить про те, що наставник «Карпат» ще в пошуках оптимального складу. Незмінними залишаються позиції голкіпера, нападника і більш-менш захисту. На правий фланг захисту повернувся після ушкодження Павло Пашаєв. На протилежному знову зіграв Ігор Тищенко, грою якого на цій позиції у попередніх матчах був задоволений Олександр Володимирович. У центрі вийшли Балажіц і Пластун. А керував діями захисників Роман Підківка, котрий має величезний кредит довір від головного тренера.

В опорну зону повернувся капітан «зелено-білих» Андрій Ткачук, який на цій позиції змінив Самсона Годвіна. Поруч з ним діяли незмінні від початку сезону Олег Голодюк та Валерій Федорчук. На правому фланзі півзахисту з перших хвилин глядачі не побачили Сергія Зеньова. На його місце Олександр Севидов вирішив поставити Дениса Васіна, який у попередніх матчах виходив лише на заміну, але своїми діями підсилював атакувальну гру «Карпат». Зліва – Бартуловіч, на вістрі – Гладкий.

Віталій Кварцяний також перекроїв склад своєї команди (навряд його влаштувала минула гра в Харкові, де «Металіст» у меншості двічі вразив ворота Литовченка). Тому з перших хвилин проти «Карпат» на лінії воріт діяв Неділько. Пару центральних захисників утворили Ванче Шикова та Богдан Шершун. На флангах захисту розташувалися Сімінін та Нємчанінов, який порівняно з попередньою грою у старті змінив Леандро. У середній лінії з перших хвилин з’явився новачок команди Бабатунде і Скоба. Також під нападниками повинен був діяти Кінаш, який матч проти «Металіста» пропускав через дискваліфікацію. А на вістрі атаки грали Ерік Бікфалві (більше з глибини діяв) та Бабир, який змінив Шумахера.

Від початку матчу ініціативою заволоділи господарі. Такого початку можна було очікувати, зважаючи на те, що «Карпати» на виїзді в основному намагаються діяти другим номером, проводячи швидкі контратаки. Перші десять хвилин потенційна небезпека виникала біля воріт Підківки. Але реальний гольовий момент виник саме біля воріт Неділька.

Швидка контратака завершилася ударом Дениса Васіна. Гладкий отримав м’яч у центрі поля і в дотик відпасував на право на Васіна. Гравці львівської команди виходили втрьох на одного захисника. Але Денис вирішив не залучати партнерів до атаки і сам пробив – прямісінько в руки Недільку. Хоча паралельним курсом з Денисом бігли і Гладкий, і Голодюк. Останній вривався у карний майданчик з місця лівого інсайда і очікував передачі від партнера. Після закінчення моменту Олег емоційно розповів Васіну, як потрібно було розпорядиться м’ячем у цій ситуації.

Після цього моменту гравці «Волині» пересунули центр гри повністю на половину львівської команди. Але подачі з флангів до штрафного майданчику ніяк не могли знайти свого адресата. І захисникам «Карпат» вдавалося відвести загрозу від воріт. Серйозні гольові моменти біля воріт Підківки почали виникати в середині першого тайму. Спочатку Ерік накрутив у карному майданчику Пашаєва і чи то пробивав, чи то робив передачу, але голкіпер «левів» у стрибку переправив м’яч на кутовий.

Через пару хвилин вже Бабатунде з правого флангу увійшов до штрафного і відкотив трохи назад і в центр під удар Ярославу Кінашу. Ярослав довго не думаючи, в дотик пробив, але м’яч пройшов у кількох сантиметрах від дальньої стійки воріт Підківки. І невідомо чи зумів би Роман парирувати цей удар.

На 32 хвилині Олександр Севидов зняв Младена Бартоловіча. Хоча перед матчем не було ніякої інформації про травму Младена, але вже в першому таймі попросив заміну. Хорвата змінив Сергій Зеньов, який посів місце правого вінгера, а на місце Бартуловіча пішов діяти Денис Васін. Тепер на флангах у Олександра Володимировича грали швидкі футболісти, котрі повинні були б швидко втікати в атаку.

Проте гру контролювали підопічні Віталія Кварцяного, які левову часту часу провели саме на половині «левів». Помітною була відсутність на полі Самсона Годвіна, який виконує в команді роль своєрідного хвильоріза і фільтрує атаки суперників. Тому що Голодюк і Федорчук на чолі з Ткачуком давали забагато вільного простору гравцям «Волині». І раз у раз чи то Ерік, чи то Кінаш проривалися центральною зоною. А на флангах їм активно допомагали Бабатунде і Мемешев. Також гравці центральної ланки «зелено-білих» постійно програвали підбирання біля своїх воріт, що не могло влаштовувати їхнього наставника.

Прокинулися ж «Карпати» лише під завісу першого тайму. Спочатку Зеньов обікрав Дмитра Нємчанінова, але простріл від естонського легіонера ніхто не зумів замкнути. А на останніх хвилинах нагадав про себе і Гладкий. Олександр замикав дальню стійку після подачі Голодюка зі штрафного, але нападникові «левів» забракло точності.

На початку другого тайму «Волинь» таки домоглася свого. Величезна кількість подач у штрафний майданчик таки переросла в якість. Після подачі кутового Підківка невпевнено зіграв на виході і м’яч від Бабатунде застрибав над воротарським майданчиком. Найспритнішим виявися Шиков, якій і проштовхнув шкіряного у ворота. Гравці львівської команди апелювали до арбітра чи то через напад на голкіпера, чи то через те, що Венче рукою забив, але Дмитро Кутаков впевнено вказав на центр поля.

Наставник «Карпат» вирішив щось змінити у грі своєї команди і на полі з’явилися молоді Страшкевич, а згодом і Бохашвілі. Проте, як і в першому таймі, м’ячем володіли лучани і впевнено контролювали гру. Попереду у львів’ян мало що виходило створити. І єдині сподівання були на стандарти.

І на 85-й хвилині ця карта зіграла. Страшкевич з правого флангу майже від центральної лінії завантажив м’яч у карний майданчик «Волині». На передачу відгукнувся Гладкий, котрий головою від дальньої стійки переправив шкіряного повз Неділька у сітку. Дивно, але це був всього другий момент Олександра за весь матч і він реалізував його. Бо по грі Олександра зовсім не було помітно.

Заключні хвилини гравці обох команд провели активно, але це не призвело до гольової гостроти біля одних воріт.

Як висновок, можна сказати, що «Волинь» провела непоганий матч, але припустилася таки помилки і втратила перемогу. Лучани зробили ставку на дальні удари та жоден такий удар своєї цілі не досягнув. «Карпати» ж навпаки, провели одну з найгірших своїх ігор, та все ж таки зуміли вивезти із Луцька один заліковий пункт. Про повну перевагу господарів свідчить статистика ударів за матч: «Волинь» – 17 (7 у створ), «Карпати» – 7 (2 у ствір).

Віталій Кварцяний, головний тренер «Волині»: «Хороша команда завжди використовує свої моменти. Гравцям не вистачає впевненості, вуличного футболу, коли кожен хоче забити. Зараз кожен хоче комусь віддати. У Бабиря є момент, так він почав обігрувати, а потім кудись "пульнув". Я про це його попереджав. Важко реалізовувати моменти, якщо футболіст не хоче сам себе проявити.

Суддя теж клоун якийсь ... Там штовхають нашого рудого Задерецького, а він дає штрафний у наші ворота і йде подача. Наша помилка, хоча ми над цим працювали, адже за кожного гравця має хтось відповідати, а воротар повинен винести зі штрафного майданчика. Неділько засунув свою дупу у ворота, і йому забили м'яч. Просто цирк. Головне, що матч відбувся для вболівальників, було таке дербі західне, ніхто не оборонявся повністю. Думаю, наша команда заслужила більшого. Шкода, що не виграли. Це дуже важко переноситься.

Щодо Кінаша, то він так грає, бо скоро може бути зарплата, тоді він і з’являється. Хлопці так і кажуть, що Кінаш з’являється лише до зарплати. Він старався, непогано провів матч, але у нього немає індивідуальної гостроти, у штрафний боїться зайти. Після операції весь час дивиться на свої п’яти. У жодному разі, не зіграв він так, як може».

Олександр Севидов, наставник «Карпат»: «Так, нам пощастило у другому таймі, що ми таки зуміли забити м’яч і зрівняти рахунок. Хоча у першому в нас були небезпечні моменти. Васін мав дві гольові ситуації.

У цьому матчі зустрілися дві бойові команди. І я перед грою сказав хлопцям, що сьогодні ми перш за все повинні не поступитися характером.  Так, ми програли в середині поля, але я вважаю, що ми заслужили нічию, і показали справжній характер.

Задоволений діями Страшкевича. Він виправдав довіру і справився зі своїм завданням».

comments powered by HyperComments