Україна (U-21) – Литва (U-21): Прибалти захлинулись у водах Севастопольської бухти

Середа, 16 листопада 2011, 13:38
Отже, після невдалої гри з однолітками з Фінляндії (чи можна назвати вдалим матч, де фіни були щасливі, що втримали нічию?), молодіжна збірна України, яка після 3-х матчів мала в своєму активі лише 2 очки і перебувала на останньому місці в своїй 2-й групі, бажала нарешті здобути першу перемогу у відбірному циклі до молодіжного Євро-2013.
Україна (U-21) – Литва (U-21): Прибалти захлинулись у водах Севастопольської бухти

Порівняно з попереднім матчем з фінами, наставник нашої дружини Павло Яковенко провів 7 замін (!): у складі команди з’явились Максим Коваль, Антон Шевчук, Сергій Рибалка, Олександр Караваєв, Євген Ткачук, Пилип Будківський та Руслан Бабенко. Таким чином, у вівторок на поле СК «Севастополь» вийшла майже інша команда.

На перших хвилинах ініціативу перехопила українська молодіжна збірна, яка спробувала провести стартовий штурм воріт литовців, маючи на меті забити швидкий гол. В перші 10 хвилин команді вдалось провести щонайменше 3 цікавих атаки, одна з яких на 7-й хвилині завершилась виносом литовців ледь не лінії власних воріт: справа від Шевчука відбувся навіс до штрафного майданчика, де Федотов, прийнявши м’яч, обіграв захисника, і прострілів вздовж воріт від лицьової, після чого м’яч був винесений з карного майданчика гостей.

Після стартового сплеску гра більше пересунулась у центр поля і перетікала у досить низькому темпі, хоча українці продовжували володіти ініціативою. На 21-й хвилині після вкидання з-за бокової від Опанасенка Бабенко пробивав у ближній кут, але Зубас відбив м’яч. Натомість у литовців у першій половині першого тайму не виходило геть нічого в атаці, крім рідких вилазок до штрафного українців, а тому компенсували це . великою кількістю дрібних фолів. Проте, і в української дружини, головно, через помилки у передачах виходило створювати моменти біля воріт литовської команди зрідка. Але у другій половині тайму литовці на деякий час навіть перехопили ініціативу та мали кілька кутових, а також 2 напівмоменти. Так, на 33-й хвилині після неточного пасу Караваєва, м’яч був перехоплений, і внаслідок кількаходівки пробив метрів з 18-ти Брокас – повз ворота, а на 36-й хвилині Новіковас пробив зі штрафного – Коваль забрав м’яч у руки. Проте, незадовго до кінця тайму українці знову заволоділи ініціативою. В останню п’ятихвилинку українська молодіжна збірна зуміла організувати кілька перспективних атак, які не принесли успіху, але на 45-й хвилині матчу Богданов з центру поля зробив гарний перевід м’яча на правий фланг, де його підхопив Караваєв, і дійшовши з ним до лицьової, прострілив у центр карного майданчика гостей, де ворота литовців розстріляв Рибалка. 1:0!! На цьому перший тайм, власне, і завершився.

Сергій Рибалка відкриває рахунок у матчі. Фото: Олексій Юрков, Uefa.com

Другий тайм почав атаками українців, і на 47-й хвилині після вкидання з-за бокової м’яч підхопив Опанасенко, і від лицьової прострілив на Хомченовського, який пробив з вигідної позиції вище воріт. Проте, після цього литовцям на 15–20 хвилин вдалося перепити ініціативу. Так, на 51-й хвилині небезпечний момент мали литовці – Новіковас метрів з 20-ти пробив у ближній кут воріт Коваля, і той перевів м’яч на кутовий. Пізніше литовська команда мала ще кілька моментів, один з яких трапився на 67-й хвилині: гравці литовської збірної кілька разів намагались пробити по воротам українців із-за меж штрафного майданчика, але всі удари були заблоковані захисниками, а за 3 хвилини після цього Еліошюс пробив по воротам метрів з 17-ти, але прямо у Коваля, який забрав намертво м’яч у руки.

На 74-й хв. після навісу з кутового Кривцов скинув м’яч на дальню штангу, де Шахов, який тільки-но вийшов на заміну, ніким не прикритий, підставивши ногу, переправив м’яч у ворота! 2:0!!!

Після цього литовці підсіли і посипались: розрив між атакувальною та захисною ланкою став доволі значним, і українці мали кілька нагод, аби збільшити свою перевану, і довести рахунок до розгромного, але Хомченовському та Будківському, які позмінно діяли на вістрі атаки українців не вдавалося переграли ані захист литовців, ані Зубаса, який в кількох моментах врятував команду від голу.

По матчу можна відзначити кілька моментів. По-перше, переведення Караваєва у захист є радше вимушеним кроком, оскільки всі небезпечні моменти литовців були створені через помилки у передачах, або через лівий фланг атаки, де діяв Караваєв на не властивій для себе позиції, оскільки як показав перший тайм, найбільше користі він приносив саме в атаці, а діяти по всій бровці Сергій, мабуть, ще не звик. По-друге, безумовними лідерам цієї команди стали Богданов та Федотов. Особливо продуктивно попрацював український лівий півзахисник, оскільки левова частка небезпечних була створена саме Федотовим. Натомість найбільша гострота виходила з правого флангу завдяки старанням Караваєва та Шахова після свого, який часто зміщувався саме направо. Що ж до захисної лінії, то загалом хлопці зіграли дисципліновано та організовано, що відзначив по завершенню матчу головний тренер литовської молодіжки Віталіюс Станкявічюс, хоча, в деяких моментах українці захищались не без проблем.

Відтак, молодіжна збірна України одержала першу перемогу, і стрибнула відразу на четверте місце в групі, маючи в активі 5 очків. Проте, українська молодіжка провела менше ігор, аніж суперники по групі, а тому зберігає теоретичні шанси на вихід з групи, але надалі потрібно кувати виключно перемоги.

Натомість в іншому матчі 2-ої групи  молодіжна збірна Швеції на виїзді мінімально здолала молодіжну збірну Мальти 1:0.

Молодіжна збірна України (U-21) - Молодіжна збірна Литви(U-21) 2:0

Стадіон:  СК «Севастополь», м. Севастополь.

Голи: Рибалка, 45, Шахов, 74.

Україна: Коваль, Караваєв, Ткачук, Опанасенко Кривцов, Шевчук (Хомченовський, 46), Рибалка (Білий, 90), Федотов, Богданов, Бабенко (Шахов, 74),Будківський.

На заміні:Тетенко, Причиненко, Громов, Михальов.

Головний тренер: Павло Яковенко.

Литва:  Зубас, Пілипас, Юозайтіс (Черних, 46), Брокас (Васкела, 76), Жулпа (Велюліс, 87), Еліошюс, Андрюшкявічюс, Чведукас, Урбайтіс, Новіковас, Накрошюс.

На заміні: Бражинскас, Ярмалавічюс, Петкус, Жарскіс.

Головний  тренер: Віталіюс Станкявічюс.

Попередження: Урбайтіс, 11, Еліошюс, 75.

Арбітр:  Анатолій Вишниченко (Казахстан).

Група 2

Поз.

Команди

М

В

Н

П

РМ

О

1

 Словенія

6

4

1

1

10–3

13

2

 Швеція

5

4

1

0

8–1

13

3

 Фінляндія

5

2

2

1

4–3

8

4

 Україна

4

1

2

1

5–5

5

5

 Мальта

7

1

2

4

6–12

5

6

 Литва

7

1

0

6

3–12

3

comments powered by HyperComments