Україна – Австрія: традиції львівського фарту

Середа, 16 листопада 2011, 16:46
Збірна Україна за невиразної гри при незначному ігровому домінуванні суперника на останніх хвилинах вирвала перемогу завдяки голу нападника харківського «Металіста» Марко Девича
Україна – Австрія: традиції львівського фарту

Після яскравої нічиєї на «Олімпійському», настала черга введення до експлуатації останнього з українських стадіонів, на яких відбудуться матчі Євро-2012, – «Львів-Арени». Головним питанням, яке поставало – чи буде новий стадіон також фартовим, як і  «Україна».

Як і прогнозувалося, наставник національної збірної України Олег Блохін зробив кілька змін, порівняно з попереднім матчем.

 Підопічні  Блохіна вирвали перемогу на останніх хвилинах матчу. Фото: Євген Кравс, Uefa.com

Так, позицію у рамці воріт зайняв Андрій Дикань замість Олександра Рибки. На правому фланзі замість Бутка з’явився Артем Федецький. У центрі другим опорником став Ротань. А позицію під нападаючим зайняв Олександр Алієв, а Артем Мілевський був на вістрі атак української збірної. На інших позиціях, порівняно з попереднім матчем, з’явились ті самі гравці.

Австрійці, які провалили кваліфікаційний відбір на Євро-2012, не потрапивши до раунду стикових матчів, змінили головного тренера, а тому для Марселя Коллера це була дебютна гра у ролі на наставника австрійської національної А-team. Він не став особливо мудрувати, і поставив перевірених досвідчених бійців, обравши ідентичну схему розташування  футболістів на полі: 4–4–1–1 з відтягнутим нападником.

Матч почався під акомпанемент снігопаду, який з плином часу перейшов у дощ зі снігом. На перших хвилинах ініціативою заволоділи австрійці, і лише в середині першого тайму, трохи згодом після забитого м’яча, українцям вдалось вирівняти гру. Австрійці створили кілька напівмоментів - по воротам українців пробивали Іваншиц, Алаба та Арнаутович, що відразу викликало бурхливу реакцію незадоволення діями своїх підопічних у коуча українців.

Чверть години українцям лише зрідка вдавалося переходити центр поля, а перша осмислена атака української збірної та перший удар по воротам Австрії на 18-й хвилині матчу призвели до голу. Коноплянка віддав на хід забігаючому Алієву, і після його подачі з флангу Мілевський виявився першим на м’ячі і відправив його низом у ближній нижній кут. 1:0!

Мілевський та Алієв відзначають перший гол у ворота збірної Австрії. Фото: Football.ua

Австрійці, безумовно, такого не очікували, але продовжували методично атакувати, і при подачах до штрафного майданчика, як нерідко бувало у першому таймі, українці відбивались інколи «зі скрипом». При цьому суперник не забував бити по воротах господарів. Так, на 29-й хвилині Арнаутович небезпечно вирізав з-за меж штрафного майданчика українців – м’яч пройшов повз ворота у притирку зі штангою. Не менш небезпечним був постріл Алаби зі штрафного, який Дикань парирував, а удар Янко вже заблокував наш футболіст.

По перерві замість Федецького на поле вийшов Бутко, а  Ротаня змінив Гармаш – обидві заміни по позиції. Якщо перша заміна пояснюється тим, що Федецький міг перегоріти, і до того ж мав жовту картку в пасиві, то друга – недостатньою функціональною готовністю Ротаня після пошкодження. Австрійський наставник замін по перерві не провів. Сама ж гра продовжились у тому ж руслі, що й в кінці першого тайму: трохи більшою ігровою перевагою продовжила володіти австрійська збірна.

Перший небезпечний момент створили українці: на 51-й хвилині Ярмоленко відкачував у штрафний майданчик німців на Бутка, який від лицьової прострілював на Мілевського, але того випередив Алмер. І відразі на ворота українців відбулась швидка контратака гостей лівим флангом – капітан австрійців Янко отримав передачу з глибини штрафній господарів поля, і пробив по воротам – Дикань потягнув його удар. На 54-й хвилині Янко не по спортивному повівся з Кучером, поклавши того на газон, а Олександр впав як підкошений – в результаті обидва футболіста отримали по жовтій. Кучеру то за що?

Після цього гра заспокоїлась, аби вибухнути хвилин за 15, коли австрійська збірна активізувала свою гру. А на 71-й хвилині після проходу Фугса по лівому флангу та його навісу до штрафного майданчика, Янко, випередивши Диканя, який запізно стартував на перехоплення, скинув м’яч у центр воротарського майданчика головою, і м’яч у боротьбі Кучера з Арнаутовичем залетів у ворота від захисника нашої збірної. 1:1.

І відразу Блохін  кидає у бій Девича замість Алієва, аби активізувати гру попереду. Проте, австрійці, відчувши запах смаженого, намагались вирвати перемогу, яка була для їх тренера дуже важливою: їх атаки ставали небезпечними, і в штрафному спалахували пожежі. При цьому найбільш активно австрійці атакували саме через фланг Бутка, який після виходу на поле Гусєва, не зміг з ним застосувати відповідних контрдій. І тому ледь не кожна атака австрійців закінчувалась або кутовим, або ударом по воротам: Погатець, Янко, Іваншиц, Фухс, Алаба могли виводити свою збірну вперед – і це тільки за 15 хвилин після того, як австрійцям вдалось зрівняти рахунок у матчі! Правий фланг оборони, за який відповідав Богдан Бутко, нагадував  якийсь прохідний двір.

 Сутичка біля штрафного майданчика українців. Зліва направо: Моен, Дикань, Кучер, Гармаш (голова), Арнаутович, Селін, Фухс. Фото: Football.ua

На 79-й хвилині спалахнули пристрасті: це Арнаутович ліктем у боротьбі вдарив Ракицього, а за партнера відразу заступився Кучер, який з Арнаутовичем почав з’ясовувати стосунки. Відразу підбігли ще по кілька футболістів з кожного боку. Доволі експресивно спілкувались Дикань з Алабою. Обом учасникам інциденту арбітр показав по жовтій картці, але для Кучера це стала друга жовта картка, хоча, до слова, в єврокубках за дії Арнаутовича можна отримати і червоне світло. Але на то матч товариський, аби застосовувати м’якіші санкції. Так чи так, але українці залишились в десятьох. Після цього, Кучер ще раз штовхнув кривдника Ракицького, і пішов за межі поля, поплескаши глядачам, а Арнаутович намагався щось довести Тимощуку. 

 Арнаутович, Тимощук, Гармаш. Фото: Getty Images

Блохін робить ще одну заміну: випускає Назаренка замість Коноплянки, який часто-густо у матчі загравався з м’ячем, намагаючись зіграти індивідуально, і в кількох перспективних атаках приймав невірні рішення. 

  Лише після виходу Назаренка почали з’являтись моменти у Марко Девича, спочатку він пробив у руки Алмеру, а на другій компенсованій хвилині Назаренко видряпав м’яч у ногах австрійських футболістів, увійшов у штрафний майданчик, віддав забігаючому Гусєву, який оббіг двох захисників і від лицьової відпасував на Девича. Марко в оточенні двох захисників влучно поцілив у дальній кут воріт! ГОЛ!! 2:1!!! .

На цьому матч в принципі завершився: за півтори хвилини компенсованого норвежцем Моеном часу австрійська дружина нічого путнього створити не змогла, а могла і пропустити ще раз, але рахунок залишився незмінним.

Після дуже самовідданої гри у Києві  українці не мали великої мотивації у Львові, і більш мотивованими та активними виглядали саме гості. Що ж до української збірної, то Селін наглухо закрив свій лівий фланг від будь-яких австрійських потуг, але на протилежному фланзі захисту ані Федецькому, ані Буткові, особливо після пропущеного нашою збірною голу, повторити це не вдалось. Не виходило і флангових проходів Коноплянки та Ярмоленка через грамотно побудовану та дисципліновану оборону суперника. Що ж до нападників, то вони сьогодні свою справу зробили – збірна перемогла. Варто відзначити, що всі футболісти атакувальної ланки, які вийшли у другому таймі, за виключенням Шевченка, взяли участь в організації голу у ворота Алмера. Сам же Шева виглядав якось невиразно, і не зумів знайти після пасу Девича продовження чудової контратаки при рахунку 2:1 на нашу користь на останніх секундах гри.

Натомість, австрійці відіграли доволі якісно весь матч майже одним й тим складом: Коллер зробив лише одну заміну, хоча у запасі перебувало 12 (!!) футболістів. На післяматчевій прес-конференції він пояснив це тим, що ще не знає всіх футболістів добре, а відтак довірився тим, що є на полі.

Загалом, невиразно зіграла вся збірна в цілому, а тому ця перемога дуже приємна. Львів ще раз підтвердив свою фартовість. 7 ігор – 7 перемог збірної у Львові – феноменальний результат! Проте, з телекартинки здалося, що підтримка у Львові була якась не такою як завжди: ані «Червоної Рути», ані звично затягнутого гімну України. Відтак, свято футбольного відкриття ще одного українського стадіону вдалося!

Це була остання гра збірної у цьому році, і тепер ми з нетерпінням очікуватимемо 2 грудня, коли у Києві відбудеться жеребкування фінального етапу Чемпіонату Європи 2012 року в Україні та Польщі.

Україна – Австрія 2:1. Товариський матч.

Стадіон: «Арена Львів», Львів . 31 879 глядачів.  -1ºС

Україна: Дикань, Федецький (Бутко, 46), Кучер, Ракицький, Селін, Тимощук, Ротань (Гармаш, 46), Алієв (Девич, 74), Коноплянка (Назаренко, 86), Ярмоленко (Гусєв, 64), Милевський (Шевченко, 56).

На заміні: Рибка, Гай, Безус.

Головний тренер: Олег Блохін.

Австрія:. Алмер, Шимер, Поґатець, Фухс, Прьодль, Гарнік (Карлак, 60), Баумґартлінґер, Алаба, Іванщиц, Арнаутович, Янко.

На заміні: Грюнвальд, Ліндер, Драґович, Гоффер, Юнузович, Саттнер, Мадер, Кляйн, Драцан, Ортлехнер, Вебер.

Головний тренер: Марсель Коллер.

Голи:Мілевський, 18, Девич, 90+2 – Кучер, 71 (у свої ворота).

Попередження: Федецький, 32, Кучер, 54, Ракицький, 67 – Янко, 54, Прьодль, 65, Арнаутович, 81.

Вилучення: Кучер, 81 (друга жовта картка).

Арбітр: Свен Моен (Норвегія).

comments powered by HyperComments