«М-Спорт» Ксенії Нікс. Підсумки автомобільного гоночного сезону 2013 року

Ольга Телипська  |  П'ятниця, 22 листопада 2013, 14:04
У інформагентстві «Status quo» відбулась прес-конференція пілота харківської команди «М-Спорт» Ксенії Нікс на тему: «Підсумки автомобільного гоночного сезону 2013 року». Керівник команди – тренер Микола Чмих.
«М-Спорт» Ксенії Нікс. Підсумки автомобільного гоночного сезону 2013 року

Цього сезону харківська команда «М-Спорт» брала участь у двох чемпіонатах, це чемпіонат України та чемпіонат Європи, а також, команда брала участь в національних змаганнях, як в нашій державі так, і закордоном (Чехія, Грузія, Італія). Усі ці чемпіонати поєднувала одна ціль – знайомство з новими трасами. Одним словом – більше змагань, більше в них участі, і все для того, щоб набути більшого досвіду, та звісно здобути перемогу. Результати 2013  року наступні: в чемпіонаті України команда брала участь в п’яти етапах чемпіонату, три з яких проходили у Києві, один в Одесі та Полтаві. Це були так звані нові міські перегони. Результати в чемпіонаті України – 2-ге місце в класі GT Open.

Чемпіонат Європи проходив на трасах Монца (гоночна траса поблизу города Монца в Італії), Словаччина-Ринг (Словаччина), Зальцбург-Ринг  (гоночна траса в Австрії), траса «Autodromo di Pergusa» (центр острова Сицилія, Італія). Як підкреслив тренер Ксенії Микола Чмих, траса Autodromo di Pergusa напрочуд цікава, адже вона розташована неподалік від м. Енна, має довжину  4 950 метрів. Трасу  оточує вулканічне озеро і за формою вона нагадує овал. Її конфігурація ускладнена спеціальними шиканамо. Останній етап змагань сезону 2013 року відбувся у жовтні на Autodrom Brno - найбільшому  сучасному автодромі  Чехії.

Результати європейського турне наступні: третє місце в жіночій номінації Леді-Трофі та дев’яте місце в загальному заліку в класі S1600.

Команда Ксенії Нікс два рази у цьому сезоні виїздила і до Грузії на гоночний трек, що розташований у Руставі. У квітні був виїзд на цікавому автомобілі Legends (примітка автора – Legend – одномісний автомобіль, сконструйований спеціально для гонок. Якщо створення гоночної машини на базі звичайної – це завжди компроміс, при якому значна частина коштів витрачається саме на позбавлення від «зайвих деталей» і доопрацювання до гоночних стандартів, то «Легенда»  від початку створена для участі в змаганнях. За тим же принципом конструюється болід «Формули». Відчуття екстриму, швидкість, адреналін – ось вибуховий коктейль, який пропонує Legends. Ознайомившись з показниками, стає одразу ясно, що робить машину настільки жвавою: 130 к.с., 10500 rpm. вага - 500 кг , що дає питому потужність 250 к.с. на тонну – більше, ніж у серійних Porsche. Розгін до 100 км/год – менше 4-х секунд).

Також  минулого тижня команда повернулась з Грузії, де в Руставі відбувався традиційний кубок Грузії. Ксенія Нікс брала участь у змаганнях на автомобілі Ford Fiesta. Результати цього змагання – перше місце в заліковій групі S1600 та четверте місце в класі до двох літрів.

кубки Ксенії Нікс 

//sq.com.ua

Тренер Ксенії М. Чмих загалом вважає, що сезон 2013 року минув успішно, команда отримала багато досвіду, познайомились з новими трасами, була унікальна можливість побувати на всіх європейських гоночних треках - найкращих треках і результати, якими по праву можна похвалитись. Адже, окрім призових місць за результатами цих перегонів Ксенія Нікс виконала нормативи майстра спорту з автомобільного спорту.

Довідка.

Микола Чмих – технічний директор команди XADO Motorsport. В минулому автогонщик, член збірної команди УРСР. Чемпіон України з шосейно-кільцевих перегонів, 1983–1984 рр. - призер чемпіонатів СРСР з шосейно-кільцевих перегонів.

1985–1987 рр. - призер міжнародного змагання з кільцевих перегонів в Чехії, призер міжнародного змагання з гірських перегонів «Альпійсько-Дунайський Кубок» в Німеччині. В 1990 р. - брав участь в міжнародній серії з шосейно-кільцевих перегонів «FORD-FIESTA CAP». Зараз - голова технічного комітету Автомобільної Федерації України, керівник школи водійської майстерності «М-спорт». За фахом – інженер-будівельник. Майстер спорту СРСР з автомобільного спорту.

Ксенія Нікс у 2012 році провела свій дебютний сезон на шосейно-кільцевих гонках. Вона взяла участь у всіх п’яти етапах чемпіонату України, за результатами етапів посіла шосте місце. Крім того, в Руставі (Грузія) Ксенія Нікс взяла участь у кубку «Rustavi International Challenge – 2012» і здобула  друге місце.

Гоночна кар’єра Ксенія Нікс:

2011 – Любительське ралі «Дружба», 6-е місце в абсолюті (2-е в своєму класі, 1-е в командному заліку).

2012 – Чемпіонат України з автокільцевих гонок у класі Турінг-лайт (п’ятикратна володарка 4-го місця.

Кубок Грузії з шосейно-кільцевих перегонів «Rustavi International Challenge – 2012»  (срібна призерка).

За фахом Ксенія Нікс – юрист.

 

 

 

comments powered by HyperComments