Кубок України, 1/8 фіналу: «Нафтовик», «Миколаїв» та інші несподіванки

Яша Томський  |  Середа, 26 жовтня 2016, 23:35
«Шахтар» мінімально обіграв «Олександрію» і вийшов до чвертьфіналу, «Динамо» пройшло «Зорю» за рахунок овертайму. Але були й інші несподіванки у розіграші 1/8 фіналу Кубка України, матчі якого пройшли у середу, а один так і зовсім на снігу.
Кубок України, 1/8 фіналу: «Нафтовик», «Миколаїв» та інші несподіванки

«Шахтар» та «Олександрія», як і минулого року, протистояли одна іншому напружено. Матч проходив з помітною перевагою донецької команди. «Вугледобувникам» просто вдалося забити швидкий м'яч. А взагалі-то «Олександрія» цілком могла зрівняти рахунок в кінці першого тайму. Каніболоцький невдало вибив м'яч, його підхопив Чорний і віддав Яремчукові на порожні ворота. А той промазав. Інтрига трималася до останніх секунд. У «Шахтаря» пройшла відмінна комбінація за участі трьох футболістів, які вийшли на заміну: Селезньов/Дентіньо/Марлос. Так рахунок став 2:0. В самому кінці Яремчук скористався «розслабоном», якого припустилися «кроти», і реабілітувався за промах. 2:1… І на більше у «Олександрії» не вистачило – ані сил, ані часу. Таким чином, перемігши на львівському полі, орли Фонсеки зуміли пройти в наступний етап змагань турніру.

«Динамо» і «Зоря» видали рахунок, котрий зовсім не свідчить про загострення пристрастей. Матч вийшов багатим на події. Особливо, коли в Києві почав сипати сніг, котрий за півтори години покрив геть усе поле, та й по ходу матчу не вщухав. За такої погоди київська команда, так само, як і «Шахтар», швидко забила зусиллями Гонсалеса. Але й «Зоря» не довго розбігалася попри сніг, і штатний пенальтист Форстер реалізував 11-метровий за знесення Бонавентури – пам’ятаєте такого героя-копача із української класики («Сто тисяч» Івана Карпенка-Карого). На цьому, власне, його провідна роль в цій футбольній п’єсі й завершується. Далі діяв Циганков – у середині другого тайму молодий гравець «Динамо» після пасу від Мораеса пробив точно повз Шевченка, знову вивівши київську команду уперед. В цілому ж другий тайм проходив з величезною кількістю помилок, викликаних снігом. Що додавало грі драйву, але ніяк не техніки. І коли вже здавалося, що «Динамо» от-от здобуде перемогу в основний час гри, ситуацію догори ногами поставив Сиваков. Тиск зоряної команди на останніх хвилинах народив плоди після навісу зі штрафного від Любеновича, після чого отой самий Сиваков набіг на м'яч і точно пробив головою. На таблі загорілося 2:2. Діло йшло до серії одинадцятиметрових, проте кияни явно не бажали відтягувати свою перемогу. На овертайм «Зорі», так само, як і «Олександрії», не вистачило. Знову забив Гонсалес, а потім дубль з «точки» оформив Мораес. Усього 5:2 – у чвертьфіналісти Кубка України вийшло «Динамо» (Київ).

З цими двома парами більш-менш було ясно і до певної міри передбачено. Але трапилися, як уже було сказано, і деякі несподіванки.

Маріупольський «Іллічівець» вибив з боротьби за Кубок кам’янську «Сталь» після серії 11-метрових. В основний час команди обмінялися голами. А серія пенальті завершилася на користь маріупольської команди – Рустам Худжамов відбив два удари. Таким чином, «Іллічівець» поповнив когорту представників першої ліги в чвертьфіналі Кубка України. А колись він був у когорті команд «вишки», між іншим.

Другий сюрприз: луцька «Волинь» з Прем’єр-ліги не змогла пройти охтирський «Нафтовик». Згадується, як перед жеребкуванням керманич «Волині» Віталій Кварцяний вимагав від ФФУ будь-якого суперника, але не «Дніпро». Жереб викинув волинянам «Нафтовик», і команда із Сумської області стала для лучан непереборною. 2:1 – і саме «Нафтовик» зіграє у чвертьфіналі.

Так само не змогли взяти «Полтаву» львівські «Карпати» – недарма ж «Брати Гадюкіни» написали про них пісню, яка стала класикою: «Карпати програли в футбол», 1:2. А ще один клуб з Полтави – «Ворскла» переграв першоліговий «Верес» (1:0). А першоліговий «Миколаїв» обіграв колись елітну «Оболонь» в рахунок аж 5:4 – завдяки серії пенальті. А основний час пробігали порожняком – 0:0.

Отже, визначилися усі чвертьфіналісти турніру: чотири представники еліти («Шахтар», «Динамо», «Ворскла» і «Дніпро») і стільки ж учасників першої ліги («Полтава», «Іллічівець», «Нафтовик» і  «Миколаїв»). Базовий день чвертьфінальних матчів Кубка – 30 листопада. Жеребкування має пройти 27 жовтня у Будинку футболу.

comments powered by HyperComments