3G: в чому відмінність від інших видів зв'язку

Четвер, 16 липня 2015, 14:10
В Україну прийшов 3G. Хоча оператори вже повним ходом надають послугу 3G абонентам, багато хто не знає, чим саме новий формат відрізняється від інших стандартів.
якісний 3G

Технологія 3G вже зовсім близько. Ще 15 квітня компанія «Київстар» розпочала тестування зв'язку третього покоління з покриття міського масштабу - у Броварах Київської області і Кам'янці-Подільському Хмельницької області (тут городяни отримали можливість протестувати швидкий інтернет в якості подарунка на День міста).

У столиці мережа 3G тестувалася з 14 травня, а 18 травня - і у Львові. Відзначимо, що «Київстар» першим в Україні запустив тестування 3G зв'язків у Києві і Львові з повним покриттям цих міст. Тестування пройшло успішно, так що сподіватимемося, що незабаром і жителі Харкова також зможуть перевірити на собі, як працює зв'язок третього покоління.

З першого липня розпочалися масштабні технічні випробування мережі «Київстар» 3G в 6 обласних центрах України - Вінниці, Івано-Франківську, Полтаві, Рівному, Хмельницькому, Тернополі. А з 8 липня вона поповнилася ще 25 містами. Також з 8 липня телеком-оператор "Київстар" почав надання комерційних сервісів у мережі 3G у Львові і передмісті (м. Дубляни і с. Малєхов). На даний момент мережа «Київстар» 3G охоплює більше 110 населених пунктів України, враховуючи Київ, Львів, Кам'янець-Подільський, курорти Західної України і Чорного моря.

Те, що 3G тестується в такому обласному центрі як Полтава, для Харкова - прекрасна новина.

Переваги 3G очевидні. Починаючи від координування процесу евакуації під час землетрусу на Гаїті, закінчуючи можливостями розвитку точкового землеробства в Харківській області. Тепер можна користуватися швидким інтернетом скрізь: в дорозі, на роботі, удома, коли немає світла. Більше не доведеться шукати бібліотеку, магазин або кафе, де можна підключитися до Wi - Fi, якщо термінова справа виникла там, де немає можливості працювати за стаціонарним комп'ютером або ноутбуком.

З мобільним інтернетом можна не лише спілкуватися, але і розмовляти по Skype, дивитися відео, викачувати великі файли.

Цікавий той факт, що в країнах, де абоненти широко використовують 3G, ВВП виріс майже на два відсотки. Електронний уряд, електронна освіта, електронне голосування, - це не просто зручно, це оптимальне рішення для заощадження часу, коштів і ресурсів.

У чому ж особливість 3G?

Чим цей стандарт відрізняється від інших видів зв'язку?

Автор фото: Ростислав Касьяненко

1G - стандарт NMT (аналоговий стандарт), який забезпечує швидкість до 1,9 Кбіт/сек,

2G - стандарт GSM, який дозволив підвищити швидкість до 384 Кбіт/сек, а 3G - стандарт UMTS, який прискорює інтернет до 42 Мбіт/сек. Існує ще 4G, - стандарт LTE, швидкість від 100 Мбіт/с до 1 Гбіт/сек.

Технологія UMTS об'єднує декілька різновидів стандартів. Мобільні оператори розвиватимуть різні з них. Наприклад, «Київстар» користуватиметься останнім - HSPA, його, за словами представників компанії можна назвати «3, 75G», оскільки швидкість інтернету розвивається до 42 Мбіт/сек.

Поки що це максимальна швидкість, яка доступна в Україні. Ні 4G, ні 5G не впроваджуватимуться у нас найближчим часом. До цього не готові ні оператори, ні споживачі. Всього до семи відсотків українців володіють смартфонами, які здатні працювати з цим стандартом.

«Якісний 3G» - спецпроект «Справжньої Варти» і українського оператора телекомунікацій «Київстар», послугами зв'язку якого користується більше 26 млн абонентів.

 

 

 

comments powered by HyperComments