Чому 3G може працювати з різною швидкістю: що залежить від оператора, а що - від абонента

Четвер, 21 квітня 2016, 14:52
У порівнянні з 2G інтернетом, наявність 3G дозволяє абонентам відчувати себе в мережі вільно і використовувати більшість необхідних опцій інтернету (електронна пошта, перегляд відео, соціальні мережі, відеозв'язок і т.д.) на мобільних пристроях. Однак іноді швидкість передачі даних більша, а іноді - менша. У тому, чому так відбувається, ми розберемося сьогодні.
Чому 3G може працювати з різною швидкістю: що залежить від оператора, а що - від абонента

Перш за все, варто відзначити, що деякі моменти, пов'язані зі швидкістю 3G, залежать від оператора, а деякі - від самого абонента.

Перший важливий фактор - це покриття, інформацію про яке можна дізнатися на сайті вашого оператора. Наприклад, територія дії мережі 3G компанії Київстар вже охоплює 621 населений пункт, в тому числі 18 обласних центрів. На цій території проживає близько 40% населення України.

Найчастіше якість покриття на різних ділянках охопленої оператором території різниться. Проблеми з рівнем сигналу 3G можуть виникнути в тому випадку, якщо у оператора недостатня щільність базових станцій.

Причиною проблем зі зв'язком можуть стати і великі заходи, коли навантаження на мережу різко зростає: футбольні матчі, концерти і великі урочистості. У цьому випадку іноді використовуються мобільні базові станції, завдяки яким в потрібному місці в потрібний час збільшується ємність мережі.

Варто враховувати ще одну різницю між мережами покоління 2G і 3G. У 2G-мережі пріоритетною вважалася передача голосу, а не даних. Коли навантаження на мережу зростала (простіше кажучи - в зоні дії однієї базової станції одночасно користувалися послугами багато абонентів), дзвінки ще можна було здійснювати, а ось завантажувати контент з інтернету могло бути проблематично. 3G-мережі в Україні ще не перевантажені, тому як голосовий зв'язок, так і інтернет надаються абонентам в повному обсязі.

Деякі фактори залежать від самих абонентів, а точніше - від технічних характеристик їх гаджетів.

Українські оператори для запуску 3G отримали по три канали, кожний з яких забезпечує швидкість 21,1 Мбіт / с. Два канали забезпечують швидкість 42,2 Мбіт / с, три - відповідно 63,3 Мбіт / с. Однак скористатися максимальною швидкістю можуть лише ті, у кого є термінал, який підтримує трьохканальну передачу даних. Офіційно в Україні їх не завозять.

Найпопулярніші пристрої, які продаються в наших магазинах, підтримують в основному двухканальную агрегацію. А дешеві китайські смартфорни обмежуються одним каналом.

Втім, цей факт не повинен вас засмучувати, реальна потреба більшості абонентів - інтернет зі швидкістю 2-2,5 Мбіт / с. Цього вистачить, щоб здійснювати відеодзвінки, слухати музику онлайн, читати новини, проводити час в соціальних мережах.

А ми в рамках спецпроекту «Якісний 3G» продовжуємо перевіряти швидкість 3G-інтернету від «Київстар» в різних районах Харкова.

Сьогодні ми перевірили, наскільки швидко працює інтернет нового покоління в районі стадіону «Металіст» і в самому центрі міста - в парку Шевченка.

 

Як бачимо, швидкість отримання даних тішить стабільністю і досить високими показниками. Абоненти «Київстар» мають можливість безперешкодно користуватися всіма перевагою інтернету нового покоління.

Нагадаємо, в рамках нашого спецпроекту «Якісний 3G», який реалізується завдяки підтримці національного телеком-оператора Київстар, ми вже розповіли нашим читачам про те, чому так актуальний зараз 3G для України. Ми поговорили про можливості використання мобільних грошей, з'ясували, на що українці витрачають трафік 3G, а також пояснили, в чому відмінність 3G стандартів. Ми вже ділилися секретами, що робити, якщо 3G-інтернет гальмує, а також як зробити так, щоб 3G не влетів вам в копієчку.

comments powered by HyperComments